Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Любослав Костов: Политиката по доходите трябва да е първа точка в програмата на бъдещото правителство

Любослав Костов: Политиката по доходите трябва да е първа точка в програмата на бъдещото правителство

"Надявам се искането ни за промяна по отношение на политиката по доходите да има успех, доколкото приетият в Кодекса на труда текст за това МРЗ да бъде 50% от средната е стъпка в правилната посока. Има какво да се доработва в този текст в контекста на европейската директива за адекватни минимални заплати".

Това каза пред БНР Любослав Костов, директор на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ и главен икономист на Конфедерацията. 

И допълни, че политика по доходите трябва да има описана в точка първа на бъдещата програма на което и да е правителство. 

"Всяка седмица някъде светва червената лампичка и все повече ни става ясно - това, че не се внесе бюджет за тази година беше голяма грешка". 

Любослав Костов, КНСБ: За първи път в България разликата между средна и минимална заплата е толкова голяма

Синдикатите за МРЗ: Стъпка напред, но не е отчетена европейската директива за адекватна работна заплата

В предаването "Нещо повече" Костов припомни думите на президента Румен Радев при назначаването на новия служебен кабинет - акцент трябва да бъде борбата с бедността.  

"Неравенствата са рекордно високи". 

Нараства социалното напрежениеИван Нейков: Работодателите ще се сетят, че вдигайки средната работна заплата, надуват и минималната

По думите му Бюджет 2023 е готов и е въпрос на тристранен диалог да бъде изготвена рамка на основните фискални и макроикономически параметри, която още в първия ден на новия парламент да бъде внесена. 


Как живеят силистренци и справят ли се с постоянно нарастващите цени? Биха ли отишли зад граница? 

Хора в Силистра, които да емигрират, не останаха. Младежите, които още ходят на училище - рано или късно ще поемат своя път към по-големите градове и университети, а след това – никой не знае. Родителите на част от тях, отдавна не са тук, заминали са преди години, за да могат да ги изхранят и изучат. Останалите рипат според тоягата – растат цените, свиват бюджетите, затягат коланите. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе