Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Фирми, участвали в строежа на водния цикъл в Силистра, не са получили парите си

Фирми, участвали в строежа на водния цикъл в Силистра, не са получили парите си


Общо 16 фирми от цялата страна, участвали в изграждането на водния цикъл на Силистра, алармираха институциите и медиите за проблем с изплащането на заработените средства. Те твърдят, че имат да получават общо над 1 милион лева, но от лятото на 2015 година плащанията спрели.

Договорът за изграждане на водния цикъл на Силистра е подписан в края на 2013 година. Стойността на проекта е над 70 милиона лева с ДДС, финансирането е от ОП "Околна среда”. Обществената поръчка печели „Строително-предприемачески холдинг ЕООД, чиито е собственик Георги Георгиев. По договор, фирмата няма право да наема подизпълнители. Оказва се обаче, че в изграждането на водния цикъл на Силистра, с техника и работна сила, участват още над 30 строителни фирми от цялата страна. Половината от тях още чакат парите си. Собствениците твърдят, че имат да получават над 1 милион лева. Били са наети от бургаската фирма „ПРК България – 85” със собственици Мавро Козаров, Калин раев и Райчо Раев. От месеци никой от тях не вдига телефона си, а на адреса на фирмата няма никой, разказва Желю Божков от Добрич:

До май месец ми е изплатено всичко. От юни до ноември, последно когато съм работил, нямам изплатена нито една фактура, или 7-8 фактури не са ми изплатени. На обща стойност 57 600 лева. На тези пари аз съм платил всичкото ДДС. Моята фирма не дължи на никого никакви пари. Само имам да вземам!

С днешна дата Божков и останалите му колеги смятат, че са станали жертва на класическа схема за измама.

Още октомври-ноември си скриха офиса, освободиха го, смениха си телефоните и нямаме връзка с тях. Тази фирма "ПРК-България 85" е направена непосредствено преди да се започне проекта. Дефакто нарочно е направена като бушон, за да бъдем измамени. Коато чукнахме в интернет, да видим управителите на тази фирма, те са регистрирани в 2008 година за продажба на наркотици и от там разбрахме, че схемата е направена тенденциозно да бъдем измамени.

От името на изпълнителя Строително-предприемачески холдинг в проекта участват още 2 фирми – „Кристална вода” и „Теракоминженеринг”, които отговарят за организацията и снабдяването с материали. По сведения на излъганите строители те са замесени и в други подобни схеми.

В Шабла, „Теракоминженеринг” дължат над 400 000 лева. Хората стачка вдигаха. А те „Теракоминженеринг” въобще нищо не правят по този проект, само усвояват някакви пари, някакви проценти. И за това парите не стигат накрая до изпълнителите, които са работили денонощно. По 14-15 часа сме работили да можем да приклъчим проекта, каза Желю Божков. 

Той твърди, че е излъган за пореден път. Казва, че подобни схеми са масова практика при строителни работи, финансирани с европейски пари и десетки фирми в страната са изгорели по същия начин.

Те са свързани тези фирми помежду си. Раздават си проекти едни на други и ощетяват такива като мене малки и средни фирми направо ги убиват. Аз се чудя как може нашите управляващи, и най-вече МОСВ, как може като се дават едни европейски пари да не се следи как са изхарчени, по какъв начин. Ако се направи една ревизия специално на водния цикъл на Силистра, ще излязат много нередни работи.

От община Силистра твърдят, че не нямат информация от Строително-предприемачески холдинг да са използвали подизпълнители. Всичко е изплатено на фирмата, спечелила обществената поръчка. С нея имаме договор и с това нашата отговорност приключва, твърди ръководителят на проекта от страна на общината инж. Петко Горбанов:

Информацията, която имаме е, че са открити допълнителни работни места, наета е механизация, техника и т.н. това е нещо нормално при мащабни проекти за всеки един изпълнител. Допускам че са били приети хора и техника и от други фирми, от там идват и тия коментари, че има подизпълнители, но официално община Силистра и в комуникацията по изпълнение и проверка на проекта, ние не сме констатирали наличието на подизпълнители. Контрол е упражняван по отношение на напредъка на проекта, изпълнението на място на проекта по отношение на СМР и са констатирани присъствие на хора и техника. Никой не е казал, че е друга фирма и представлява друга фирма. Община Силистра няма информация и не е длъжна да проявява дейности като проучване, изясняване и т.н не е практика възложителят да се занимава с подобна дейност. Ние сме комуникирали със Строително-предприемачески холдинг, задълженията по договорите финансово са приключили в края на 2015 г, изцяло са платени изпълнените дейности и в този смисл буди недоумение защо са подобни оплаквания на страни, за които общината няма никаква информация. Ако е имало наистина такива случаи, ако е имало такъв подход, защо един от тия жалбоподатели не е потърсил начин да уведоми да информира.

Излъганите строители са изпратили жалби до ГД БОП, Окръжната прокуратура в Силистра, МОСВ и управляващия орган на ОП „Околна среда”. В сигнала е посочено, че през последните 10 години фирмата "Строително-предприемачески холдинг" е усвоила над 200 милиона лева по европейски програми и още над 10 милиона лева по проекти, финансирани от държавния бюджет и различни общини. При много от тях строители са оставали излъгани и въпреки това фирмата продължава да печели проекти. Следващата им стъпка е да искат среща с премиера Бойко Борисов и да сигнализират европейските институции. А докато чакат справедливост може и да фалират.

Контрол по проекта е трябвало да осъществи главната дирекция ОП „Околна среда“. Оттам заявиха че „по случая работят правоохранителните органи, на които дирекцията оказва пълно съдействие“.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе