Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Изказвания на екозащитници от НГ"Силистра диша" пред ОС

 Изказвания на екозащитници от НГ

От изказванията пред ОС днес:

Божана Кирова, ландшафтен архитект

Свидетели сме на безпрецедентното намерение на Община Силистра да започне масово изсичане на платаните по ул. "Симеон Велики", които са един от символите на града ни. Режат се под различен претекст липи и други дървета в града, много от които абсолютно здрави и това се вижда от всички граждани и по останалите пънове. Под формата на "подмладяваща" сеч се окастрят неграмотно дървета, които могат да се формират. Унищожава се под различен претекст зеленото богатство на града ни, изградено от няколко поколения. Пример за това е бетонираната ни Дунавска градина със стотици изсечени дървета.

1. Платаните са вековни дървета и те могат да бъдат съхранени по мое скромно мнение като специалист в тази област, само с малка преработка на проекта. Тротоарната настилка и подземните комуникации не могат да бъдат определящ фактор за запазването на платаните. Като пример мога да дам това, че преди 30 години, когато се изгражда сега съществуващия тротоар, корените им бяха подрязани в местата, където беше необходимо това. За платаните по ул. "Добруджа" няма проблем да бъдат съхранени, те са и по-млади.

2. Декоративните дървета по улиците са предимно липи и те могат да бъдат формировъчно оформени съобразно състоянието, в което са сега, но това трябва да става под наблюдение и контрол на специалист озеленител. Има три основни вида подрязване на декоративни дървета: формировъчно, санитарно и подмладяващо. За съжаление короните на всички неотрязани дървета се подлагат на най-драстичното "подмладяване" и това може да е безвъзвратно за много от тях. Заради няколко сухи клона се реже цяло дърво и даже бетонирането/циментирането на дупките в тротоара не скриват истината.

3. По неизвестни за мен причини на мястото на отрязаните дървета се засаждат туи, а това само показва некомпетентност. Както разбрах Общината няма заложени пари за озеленяване, но за рязането на здрави дървета се намират!

4. Искам да обърна особено внимание и на това, че даже малкото прихванали се дървета в Дунавската градина са наклонени и неправилно посадени. Същото е в центъра на града, където иглолистни видове са нагъсто посадени и няма накъде да растат.

Настоявам на мястото на отсечените по неотложна необходимост дървета да бъдат засадени нови в съответния вегетационен период, но да се засаждат и укрепват правилно, като се иска гаранция от фирмата, която изпълнява това и за тяхното последващо поддържане или заменяне.

За краткото време от 3 минути се обръщам към вашето благоразумие, надявайки се да се вземе правилното решение, за да се запази за бъдещото поколение това, което ние сме наследили от хората работили преди нас. Щом младите хора на нашия град спечелиха наградата Дърво на годината, заслужават да спечелят и една красива и зелена улица, съхранила паметта на много поколения!

Благодаря за вниманието!

От изказванията пред ОС днес:

Виктория Денева, майстор дърворезбар - Пазител на Традициите в категория занаяти

Уважаеми дами и господа,

За намерението на Община Силистра да изсече 87 здрави чинара научих от статия в местна медия. Първоначално помислих, че това е някакво недоразумение и затова при следващото събрание на Общинския Съвет,лично отидох,за да се уверя доколко тази информация е достоверна. Оказа се, че е истина, която в последствие ресорния зам.кмет потвърди.

Според нас това решение е много краен вариант и не е най-разумния. През последните седмици граждани ни заляха със снимков материал за добрите практики по интегрирането на дърветата след основен ремонт на градове ВЪВ и ИЗВЪН България. Примери от София, Пловдив, Стара Загора, Горна Оряховица… показват,че запазването на вековните дървета в градска среда е напълно възможно.Тук ще споделя мнението на  Евгени Цавков, дендролог и преподавател в ЛТУ София: „За такива дървета като нашите чинари, за които мисля, че не са полагани системни грижи, е необходима по-сериозна консултация, не само с дендролог, а с фитопатолог и обучени арбористи, които знаят как да правят резитби, спазвайки спецификата на дървесния вид. Аз съм за запазването на всяко дърво и без да му е направен съответния анализ - да не бъде премахвано, както е и при хората. Това ни различава от цивилизования свят - отношението към тези мълчаливи наши спътници, които се грижат за здравето ни и подобряват средата ни изобщо. Пропуснато е много време, в което е трябвало общината да се грижи за тези бързорастящи видове, но...това не значи, че е късно...“

По въпроса за диагностиката здравния статус на дърветата ,се допитахме до специалистите от Дендро Протект, единствените до момента в България, които разполагат с нужната апаратура, за да направят такова изследване.

Цитирам Ланд. арх. Максим Янев:

„По мой личен опит, чинарите на тази възраст се държат добре, развиват мощна коренова система и с правилна резитба биха могли да просъществуват дълго. Обследването, което бихме могли да Ви предложим, ще ви даде информация за скрити гнилостни процеси. Това става възможно чрез употребата на томограф. Екипът ни има готовност да направи заснемане на обекта и засичане на точните параметри, за да може да се изготви адекватна оферта.“

Настояваме за адекватни действия от страна на Общината, за да бъде ангажирана независима комисия, одобрена от двете страни!

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе