Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

130 години от Съединението на България

130 години от Съединението на България

Празникът ще бъде отбелязан с различни тържествени прояви в цяла Североизточна България.
В Шумен, в 10.00 ч.  в  Къщата музей „Панайот Волов” започва
беседа „Продължението на Априлското въстание“.
Във фоайето на  I етаж на РБ „Ст. Чилингиров“ ще бъде открита изложба по повод 130 години от Съединението на България, а от 18.00 ч. в Градска градина е фолклорният концерт с участието на ансамбъла за народни песни и танци  „Земя живетска“, гр. Живец, република Полша и Детския танцов ансамбъл „Пъргавелче“.

В Разград 10.00 ч. в ж.к. „Абритус“  площадът до Водната централа – обръщалото ще бъде именуван  площад „19 пехотен полк“. От 11.30 ч. на пл. „Възраждане“ пред Войнишкия паметник ще бъде тържествената церемония за отбелязване Деня на Съединението на България.   
В Силистра  церемонията по издигане на националния флаг е от 11.00 ч. в Крепостта „Меджиди табия”. В нея ще вземат участие учениците от клас “Делфини“ на ОУ “ Отец Паисий“. В  17.00 ч., в Дунавския парк започва концертът на открито на Градския духов оркестър - Силистра
Празнично шествие на граждани и  официални лица, водено от Общинския духов оркестър ще тръгне в 11 ч. от Паметника на Свободата по ул. „Александровска“ към Паметника на загиналите през Сръбско-българската война на обновения пл. „Ал. Батенберг“ в Русе. Там от 11.30 ч. ще започне тържествената церемония по поднасяне на венци и цветя.
В чест на събитието ще бъде построен почетен караул, а актьорите от ДТ „Сава Огнянов“ – Любомир Кънев и Ивайло Ненов ще са водещи на програмата, която ще включва и празнично слово на заместник-областния управител на Русе – г-н Станимир Станчев. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България ще отслужат свещеници от Русенската Митрополия. По традиция, в края на церемонията, всички желаещи ще имат възможност да положат цветя в памет на героите.
Национален възпоменателен събор "99 години Тутраканска епопея" ще се проведе днес в Мемориалния комплекс "Военна гробница-1916 г." край тутраканското село Шуменци. Ще бъде отслужена заупокойна литургия за загиналите, а след нея е тържественото възпоменание. Организатори на събитието са Община Тутракан и Историческия музей, а началото е от 11:00 ч. Във военното гробище, което най-голямото в България, са погребани над 8 хиляди войници - българи, румънци и германци, загинали в голямата битка за Тутракан на 5 и 6 септември 1916 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе