Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Силистренско: Ищахът за гласуване гасне, вярата в по-светлото бъдеще – и тя!

Силистренско: Ищахът за гласуване гасне, вярата в по-светлото бъдеще – и тя!

Демографският срив и обезлюдяването в Силистренско се затвърдиха и след резултатите от последното преброяване, но броя на мандатите остана константна величина – четирима депутати ще избират добруджанци.

Какви са настроенията сред политически активисти и избиратели?

Репортажът е на кореспондента ни Незабравка Кирова:

Няма я онази енергия у политиците, а и у избирателите, от годините на Лъвчето на СДС и на Начко с вдигнатия палец на БСП.

Вероятно и сега ще пообиколят кандидатите за власт производствените халета и сергиите на пазара, но ще е някак си ей така, между другото.

Ще поухажват и пенсионерските клубове и читалища, но и това едва ли ще помогне особено.

Избирателната активност категорична намалява и ако някога Силистра е била с над средните за страната проценти, то вече е част от масовката – ищахът за гласуване гасне, вярата в по-светлото бъдеще и тя.

През последните повече от 30 години национални избори за държавен парламент са провеждани 13 пъти. Но само 5 пъти Народното събрание е изкарвало пълния си 4-годишен мандат… и както вървят нещата, не е ясно, кога отново ще се случи това.

Разлики по брой избиратели и в проценти, макар и минимални, а и в посока "плюс", последно през октомври регистрираха ГЕРБ-СДС, ДПС и "ДБ – обединение". Без сериозно драматично отклонение, но с обратен знак – т.е. по-малко гласове пък получиха "БСП за България".

От класацията още през лятото на 2021-ва отпаднаха ИТН, които месеци преди това успяха да запишат мандат, заедно с ГЕРБ, БСП и ДПС.

По същото време от играта отпаднаха и социалистите, чиято история по нашите земи помни поне петнайсетина кандидати, влизали в различно време при завъртане на листите. Дори и през 1990 г. за ВНС.

Затова символично и може би дори иронично – в Деня на лъжата, шегата, хумора, сатирата и забавата… ще умуваме: Кому да се доверим?

Или както казват французите: C'est la vie!

По публикацията работи: Златко Желев БНР подкасти: В центъра на системата Д-р Иван Маджаров: Здравеопазването не е разменна монета между партиите Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе