Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Умният и сигурен Nissan Qashqai

Умният и сигурен Nissan Qashqai

Версията с 1,2-литров бензинов двигател въобще не е за подценяване

Основоположник на кросоувър сегмента. Над 2 млн. продадени бройки от 2007 година насам. Десетки подражатели. Това е Nissan Qashqai. Успехът на японския автомобил говори достатъчно. Седем години след дебюта си на пазара вече е неговото второ поколение. Сега малкият кросоувър има доста конкуренти и затова няма никакво право на грешки.

Новият Qashqai е харизматичен и се откроява на пътя. Няма как да го сбъркате с предишния модел, защото дизайнът му е много, ама много по-привлекателен. Може би най-вече заради светодиодите, които са една от отличителните му черти. Повярвайте ми - на тъмно Qashqai буквално блести и е адски прекрасен!

В основата на автомобила лежи универсалната модулна платформа CFM, последната дума на инженерите от алианса Renault-Nissan. Обикновеният купувач на кросоувъра едва ли ще обърне внимание на това, но си заслужава. Защото именно благодарение на новата си архитектура Qashqai значително "отслабна", прибави сериозно в габаритите и получи нови двигатели.

Автомобилът е добавил 47 мм в дължина, което обаче по-никакъв начин не затруднява паркирането. Заедно с увеличената база е нараснал и обемът на багажното отделение - точно с 20 литра, както и мястото за пътниците отзад. Всъщност багажникът е сериозен аргумент да си купите този автомобил. Той не само е голям (430 л), но и се трансформира. Подът му е всъщност покрив за още един отсек, който се състои от две крила. С тяхна помощ може да разделите багажника на една зона за по-дребни предмети и една за по-големи. Хитро, нали?

Салонът е голяма крачка напред както по отношение на ергономиката, така и в качеството на използваните материали. Седалките са много комфортни, явно за това е допринесъл използваният опит на NASA при създаването им. Мултифункционалният волан пасна идеално в ръцете ми, с климатика и аудиосистемата се борави адски лесно и удобно. 7-инчовият дисплей на новата система NissanConnect реагира на допир, което също е плюс по мое мнение. Много ми хареса информацията, която се изписва на дисплея между километража и оборотомера.

Прекарах близо час, докато разгледам всичко. Освен стандартните неща като изминати километри, време, километри до зареждане, среден и моментен разход на гориво, се изобразява налягането в гумите, колко гориво и СО2 сте спестили с включена старт/стоп система, настройките на шасито и много други. Може дори да изберете цвета на изображението на малкото автомобилче, което се показва. В моя случай бе червен, какъвто бе и цветът на купето, но вариантите за избор са още 7.

За теста ми се падна вариантът с новия бензинов четирицилиндров 1,2-литров турбодвигател. Той има мощност от 115 к.с. и максимален въртящ момент 190 Нм, като заменя атмосферния 1,6-литров, и със задвижване на предните колела. С него автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 10,9 сек, а максималната скорост е ограничена на 185 км/ч. Средният разход на гориво според заводските показатели е 5,6 л/100 км - отличен показател за автомобил с маса 1,3 тона. При мен дойде с около 2 литра повече, но си признавам, че нямах никакво намерение да щадя двигателя. Благодарение на по-големия си въртящ момент спрямо предишния агрегат този двигател уверено набира от ниските обороти. На магистралата без проблем се поддържа максимално допустимата скорост.

Трансмисията е 6-степенна механична, която не прави никакви грешки. На шеста предавка при скорост 100 км/ч държи 2000 об/мин. Разбира се, този вариант е идеален за града, но, повярвайте ми - няма да ви подведе и навън. Другите двигатели, които се предлагат в момента, са дизелови - 1,5-литров (110 к.с.) и 1,6-литров (130 к.с.). При последния има вариант и за безстепенна скоростна кутия и задвижване 4х4. На пътя новият Qashqai стои стабилно и удоволствието от шофирането е голямо. Благодарение на двубуталните амортисьори и системата за контрол на шасито неравностите се поемат идеално и ви пази от подскачане.

Когато японците се заемат с нещо, знаят как да го направят най-добре. Такъв е и случаят с новия Qashqai, особено що се отнася до технологиите по сигурността и системите, подпомагащи водача. Пакетът е наречен Nissan Safety Shield и включва много иновации, използвайки радар и камери. Като предупреждение за опасност от удар в колата отпред с функция за спиране, разпознаване на пътните знаци, сигнализиране за напускане на лентата на движение, предупреждение за умора на водача, за наличие на автомобил в сляпата зона. Освен това благодарение на сензорите си за паркиране маневрата е изключително лесна. Системата осигурява "птичи" поглед върху колата и засича движещи се предмети в зоната за паркиране, които изобразява върху екрана. Много впечатлява и автономното паркиране, без значение дали успоредно или перпендикулярно. Системата сама поема въртенето на волана, остава ви само да натискате газ и спирачка.

Като цяло бях впечатлен от второто поколение на Nissan Qashqai и още отсега се чудя какво ли ще ни предложи следващото. Кросоувърът има отличен външен вид, много комфортен салон, добър избор от двигатели (най-малкият съвсем не е за подценяване), а и базовата му цена също привлича - 32 190 лв. с ДДС.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе