Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Норвежци предлагат плаваща алуминиева вятърна турбина с необичаен дизайн

Норвежци предлагат плаваща алуминиева вятърна турбина с необичаен дизайн

Норвежките компании Hydro и World Wide Wind ще създадат съвместно прототип на нов тип плаваща вятърна турбина. Лопатките ѝ ще имат необичаен външен вид и ще бъдат разположени по вертикална ос. Това ще придаде на инсталацията компактен вид и ще я направи по-лека и по-евтина до момента, в който тя ще бъде изработена от алуминий вместо от стомана, като алуминият ще играе ролята на "зелен" метал, който може да се произвежда с помощта на възобновяема енергия.

World Wide Wind ще разработи проекта, а Hydro, като един от най-големите производители на алуминий в света, ще осигури структурните части. Занапред Hydro се надява да добави алуминиеви вятърни турбини към списъка си с маркови продукти, за да бъде на върха на усилията в областта на климата.

Предложеното решение за плаваща турбина се основава на двойка вертикално подредени ротори с противоположно въртене. Лопатките са във формата на обърнато V, по три на ротор. Оста на въртене е наклонена надолу по посока на вятъра и всеки път се завърта под максималния благоприятен ъгъл, независимо от посоката на вятъра. Такава турбина не се нуждае от фундамент в долната част, гондола и редуктори, което е колосална икономия на средства. Генераторът в основата действа като противотежест, което също опростява конструкцията на инсталацията.

Разработчиците подчертават, че проектите на вятърни турбини на сушата не трябва да се пренасят сляпо към проектите на вятърни турбини в морето. Дори за крайбрежните райони с плитка вода те трябва да разработят свои собствени адаптирани решения. Нека видим как ще се справят с това.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе