Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Pininfarina е разработи безпилотен електрически микробус, наречен Holon

Pininfarina е разработи безпилотен електрически микробус, наречен Holon

Италианската компания Pininfarina, традиционно специализирана в производството на суперавтомобили, съвместно с австрийския превозвач Benteler разработи Holon - електрически микробус без екипаж. Планира се превозното средство да влезе в серийно производство през 2025 година.

Системата за автопилот на Holon е базирана на платформата Mobileye Drive: има набор от бордови камери, радар и лидар - заедно те осигуряват на автомобила автопилот от ниво 4. Това означава, че микробусът може да се движи сам по обществените пътища, но в някои случаи е необходим шофьор.

МПС-то предлага до 15 места за пътници, като седалките са леко изместени една от друга, за да се осигури неприкосновеност на личния живот. Пътниците се качват и слизат през автоматични двойни врати, които се задействат от фотоклетки, а за ползвателите на инвалидни колички е осигурена подвижна рампа. В купето има и ограничители за инвалидни колички, които придържат количките на място, когато автомобилът е в движение. Дизайнерът е взел предвид нуждите на хората с увредено зрение: има дисплеи на Брайлова азбука, а спирките се обявяват чрез високоговорител.

Максималната скорост на Holon е 60 км/ч, а заредената батерия стига за 290 км пробег. Софтуерната платформа на автомобила ще се актуализира редовно, като собственикът на автопарка няма да има нужда временно да извежда автомобила от експлоатация, за да направи това. Серийното производство на микробуса ще започне през 2025 г. - той може да се използва за личен транспорт, совалки и дори за превоз на товари на къси разстояния. Широкото използване ще бъде предшествано от пилотни проекти в Германия и САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе