Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Бум в Китай на електромобили

Бум в Китай на електромобили

Китайският пазар на автомобили е най-големият в света сам по себе си, а когато се подчертаят обемите на продажбите на автомобили с електрически мотори в някаква комбинация, разликата от най-близките конкуренти е многократно по-голяма. В Китай например през миналата година са продадени пет пъти повече електрически автомобили, отколкото в САЩ, а обемът на продажбите почти се е удвоил, ако се включат и хибридите.

Както обяснява The Wall Street Journal, официалните статистически данни, публикувани от Китайската асоциация на автомобилните инженери, ни позволяват да говорим за това. Като цяло местният пазар на леки автомобили нарасна само с 1,9% през миналата година, до впечатляващите 20,5 млн. автомобила. От този брой 5,67 милиона автомобила са имали електрически тягов двигател в комбинация с двигател с вътрешно горене и възможност за презареждане от електрическата мрежа или само в комбинация с тягова батерия. През миналата година в Китай са продадени над 4 милиона електрически автомобила с директни батерии. В САЩ през същия период са продадени пет пъти по-малко.

В същото време продажбите на автомобили с конвенционални задвижващи агрегати в Китай са намалели с 13% през миналата година. В края на 2021 г. капацитетът на целия китайски пазар на леки автомобили нарасна с 4%, така че сега е уместно да се говори за забавяне почти наполовина.

Според китайски експерти предстоящата година може да се окаже трудна за световния пазар на автомобили поради слабостта на световната икономика, високите лихвени проценти в САЩ и големите запаси в Китай. Според резултатите от текущата година китайският автомобилен пазар като цяло няма да нарасне с повече от 1 %, а основната динамика ще настъпи през втората половина на годината. Що се отнася до прогнозите за развитието на пазара на електрически превозни средства в Китай, темпът на растеж за настоящата година може да бъде ограничен до около 30 %. По-ниските цени на въглеводородните горива могат да възпрат някои клиенти от закупуване на електрически и хибридни превозни средства. Ситуацията в Китай ще се влоши от прекратяването на субсидиите за закупуване на електрически превозни средства за китайски граждани, които бяха в сила до декември миналата година включително. Наближаването на крайъгълен камък спомогна за увеличаване на търсенето на електрически превозни средства през декември, като целият пазар на автомобили в КНР нарасна с 3% през миналия месец до 2,17 млн. единици.

На китайския пазар на електромобили и плъгин хибриди изминалата година беше белязана от огромния успех на местната марка BYD, която се изкачи от десето място на първо, продавайки близо 1,86 милиона автомобила със съответните задвижвания през 2022 г. Концернът Geely е продал над 262 000 електромобила, от които 72 000 са с премиум марката Zeekr, която ще бъде представена едва в края на 2021 г.

Tesla разполага с най-големия завод за сглобяване на електромобили в Шанхай, специализиран в производството на Model 3 и Model Y. Като цяло Tesla е произвела над 710 000 електрически автомобила в Китай през миналата година, което е около половината от общото ѝ световно производство, но все още няма данни каква част от тях са били продадени на вътрешния пазар. Tesla доставя сглобени в Китай автомобили в съседните страни и дори в Европа. Компанията активно ги намаляваше през този месец и макар че това стимулира търсенето на някои модели, доведе и до разочарование от страна на клиентите в Китай, които са закупили автомобилите през декември на по-високи цени.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе