Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Борсата за криптовалути Coinbase ще съкрати 20% от персонала си

Борсата за криптовалути Coinbase ще съкрати 20% от персонала си

Coinbase, която в края на септември имаше около 4700 служителя, съкращава около една пета от работната си сила, за да запази финансовата си устойчивост по време на спада на пазара на криптовалути. Според публикация в блога им, публикувана във вторник сутринта, борсата планира да съкрати 950 работни места. През юни компанията вече съкрати 18% от персонала си, като се позова на необходимостта от управление на разходите и на "твърде бързото разрастване" в период на пазарен растеж.

Главният изпълнителен директор Брайън Армстронг посочи, че натискът върху криптосектора се е увеличил заради "безскрупулни участници в индустрията", като имаше предвид фалиралата борса FTX и нейния основател Сам Банкман-Фрид.

"Сривът на FTX и последствията от него нанесоха сериозен удар на индустрията", каза Армстронг и добави, че все още има място за съкращения. Той сравни сегашната ситуация с бума и срива на дот-ком компаниите в началото на 2000-те години. "Ако погледнете ерата на интернет, най-добрите компании станаха още по-силни благодарение на стриктното управление на разходите", казва той. - Същото се случва и сега. В ретроспективен план трябваше да направим повече. Стана ясно, че ще трябва да намалим разходите, за да увеличим шансовете си за успех при всеки сценарий, а това няма как да стане без намаляване на броя на служителите."

Coinbase заяви, че този ход ще доведе до нови разходи в размер между 149 и 163 млн. щ. долара през първото тримесечие. Съкращенията, заедно с други мерки за преструктуриране, ще намалят оперативните разходи на Coinbase с 25% за тримесечието, приключващо през март, според нова регулаторна документация. Очаква се коригираните загуби по EBITDA за цялата фискална година да бъдат в рамките на предварително определения миналата година "таван" от 500 млн. долара.

Криптовалутите пострадаха заедно с технологичните акции, тъй като инвеститорите бягат от по-рискови активи на фона на по-широкия икономически спад. Биткойнът е поевтинял с 58% през изминалата година, а акциите на Coinbase са се понижили с повече от 83%. Компаниите за криптовалути Genesis, Gemini и Kraken също съкратиха персонала си.

Краят на ерата на растеж на Coinbase съвпадна с проблемите на други технологични компании, които съкращават работни места след наемане на служители по време на пандемията от Covid. Миналата седмица Amazon съобщи, че ще съкрати 18 000 работни места, а Salesforce намали работната си сила с повече от 7000 души или с 10%. Откакто пое поста главен изпълнителен директор миналата година, Елон Мъск съкрати около половината от служителите на Twitter.

Въпреки ефекта на доминото в индустрията, причинен от фалитите и значителния спад в обема на търговията, Армстронг е категоричен, че индустрията няма да изчезне. Сривът на FTX в крайна сметка ще бъде от полза за Coinbase, тъй като най-големият ѝ конкурент вече е унищожен. Възможно е да се появи и регулаторна яснота, която да потвърди решението на компанията да се създаде и да стане публична в САЩ.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе