Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Криптовалута на стойност 3,5 милиарда щ. долара е открадната в световен мащаб през 2022 г.

Криптовалута на стойност 3,5 милиарда щ. долара е открадната в световен мащаб през 2022 г.

В края на 2022 г. общият размер на цифровите активи, откраднати от различни блокчейн платформи, е 3,5 милиарда щ. долара, изчисляват експерти от Slowmist Hacked и Atlas VPN. Те обявяват, че е поставен поредният антирекорд както по размера на откраднатите средства, така и по броя на инцидентите.

Повечето от средствата са били откраднати услуги, които осигуряват автоматизирана комуникация между различни блокчейн вериги, като 16 инцидента носят 1,2 млрд. щ. долара. Друг източник на приходи за престъпниците е инфраструктурата на Binance Smart Chain, която беше атакувана 76 пъти и в резултат на това хакерите откраднаха 870 млн. долара. И накрая, 57 инцидента се отнасяха до NFT пазара, който донесе на нападателите 90 млн. долара.

Експертите подчертават, че представената от тях статистика не включва загубите, свързани с краха на борсата за криптовалути FTX - общият им обем все още не е установен. Бързото развитие на блокчейн технологията също насърчи нападателите да станат по-активни и дори общото забавяне на пазара на криптовалути не ги спря. През 2022 г. на криптопазара са регистрирани общо 301 инцидента с киберпрестъпления, което представлява увеличение с 27% спрямо 2021 г., въпреки че броят на хакерските атаки е намалял относително през втората половина на миналата година.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе