Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

"Умни очила" за незрящи

Повечето незрящи хора могат малко да възприемат светлина и движение, но помощно оборудване за тях досега нямаше. Изследователи от университета Оксфорд в Англия обаче вече са готови да променят това. Те разработват сложни очила, използващи камери и програмно обезпечение, които улавят изображения и ги възпроизвеждат върху лещите. Екипът наскоро получи награда от Кралското научно общество в размер на 50 000 паунда и смята да вложи парите в усъвършенстване на изобретението си.

Как работят очилата - две малки камери, поставени в ъглите на стъклата, улавят различни изображения, както го правят човешките очи. Очилата изобразяват получената от камерите информация на прозрачните светодиодни дисплеи на лещите. Така собственикът може да види подобреното изображение, използвайки своето останало зрение. Сравнително разстояние между камерите показва колко далеч се намира обектът от ползвателя. Слушалки пък получават текст и го превеждат в реч, за да дадат посока или просто човекът да чуе това. Очилата също така са снабдени с компас, GPS и жироскоп, който реагира при изменението на ъглите на ориентацията им.

Скоро учените се надяват да разработят програмно обезпечение, което да им помогне за още повече функции. Например очилата да използват ниво на яркост, да показват дълбочина, да могат да засекат друг човек по движението му. Също така да определят местонахождението на автобус или "прочетат" номера му, както и да диктуват посока през слушалките с помощта на GPS-а.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе