Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

В Тутракан и Силистра почитат воините ни от Първата световна война

В Тутракан и Силистра почитат воините ни от Първата световна войнаНа войнишките гробища в Тутракан и Силистра ще бъде отслужена панихида за загиналите български войници в Първата световна война
В мемориалния комплекс „Военна гробница - 1816 г.”, край тутраканското село Шуменци, са положени костите на повече от 8 000 войници и офицери, загинали в боевете за крепостта Тутракан. Това е най-голямото войнишко гробище у нас. Церемонията там ще започне в 11.00 часа с панихида в памет на загиналите войни и освещаване на бойните знамена. Ще бъдат поднесени венци и цветя и ще бъде раздаден курбан. 
В същия час ще започне паметният ритуал в мемориала „Военно гробище на загиналите в Първата световна война” в Силистра. Според историческите свидетелства това е третото запазено военно гробище от Първата световна война у нас след Тутракан и Добрич. В него почиват костите на 53-ма войници и офицери. Костницата е със статут на военно гробище от май 2012 г. За поддръжката на паметника се грижат доброволци от Областния съюз на запасните офицери и Регионалния клуб „Традиция”, които ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите войни.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе