Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Сигнали за нарушения на изборите

Сигнали за нарушения на изборите

Двайсетина полицаи бяха вдигнати на крак заради ескалация на напрежението в доспатското село Змейца в навечерието на изборите.

Късно снощи представители на една политическа сила получават сигнал за купуване на гласове от техни опоненти в доспатското село Змейца. Група от Доспат с 6 коли тръгва към селото и блокира сградата на опонентите им. В нея имало и представители на друга политическа сила. За кратко напрежението ескалира и събира около стотина души. Масовата саморазправа била осуетена от 20-ина полицаи. Председателят на общинската избирателна комисия в Доспат Емил Пържанов разказва:

Получихме сигнал, малко късничко беше, за купуване на гласове от определен кандидат за друг кандидат от друга партия. Тъй като ние не сме разследващи органи, уведомих полицията, уведомих и дежурния прокурор. Когато отидохме, вътре имаше хора, които започнаха да звънят на други хора, които дойдоха и препречиха самия път. Ние не можахме да си тръгнем, чакахме полицията да може да отвори пътя, няколко часа. Сутринта всички секции отвориха нормално и няма нарушения на Изборния кодекс.

В полицейското управление няма задържани лица след снощния екшън в Змейца. Образувани са 2 проверки – едната е за купуване на гласове, а другата за хулиганство. Материалите за случая са докладвани в прокуратурата. В Доспатско имащите право на глас са 7 952 избиратели.

В деня за размисъл ОИК - Велико Търново е получила два сигнала за предизборна агитация с автомобили.

Цанка Христова – председател на ОИК Павел баня, съобщи за „Хоризонт“, че членове на 21 секции в селото, в присъствието на 6-ма представители на една политическа сила в стаята, откъснали предварително 34 бюлетини за кмет на общината и 11 за общински съветници и премахнали номерата им, с цел да облекчат гласуването. ОИК е прекъснала за час гласуването и анулирала въпросните бюлетини. Христова съобщи още, че са постъпили сигнали за нарушение на закона в две села от общината – Осетеново и Габарево. Там кандидатите за кметове на една партия стоели пред секцията и отбелязвали в списък имената на вече гласувалите избиратели. От комисията изпращат представители за проверка на сигналите. В 71-ва секция в Стара Загора, членове на комисията, при приемане на бюлетините за кмет и за общински съветници, ги разтворили с аргумента, че иначе няма как да поставят печата на тях, което поставя под съмнение тайната на вота. От телефон 112 е постъпил сигнал, че в една от секциите в Стара Загора дават бюлетината за националния референдум без плик. Друга жалба, която не се потвърдила при проверката на Старозагорската избирателна комисия, е за това, че образецът на бюлетина, поставена пред една от секциите в града, била маркирана с номера на една политическа партия.

В Бургаска област най-много 8 жалби за нарушения са постъпили в общинската избирателна комисия в Несебър. Три жалби са постъпили от Обзор. Те са за незаконна агитация, за струпването на много хора пред  секциите за гласуване. Последната жалба е срещу членове на секционни избирателни комисии, които диктували на глас личните данни на избирателите. В ОИК в Несебър има и постъпила жалба от село Крушарица затова, че на образците на бюлетините е зачернкато името на кандидата за кмет, за когото да гласуват хората и на бюлетината за референдума е обозначено как да се гласува. В селата Оризаре и Гольовци също има голямо струпване на хора, предимно на роми пред избирателните секции. Хората там казаха, че чакат повече от 40 минути, за да гласуват. И в двете села имаше засилено полицейско присъствие.

Председателят  на ОИК - Елиана Спасова заяви за „Хоризонт“, че администрацията в Белица не е предоставила всички изборни книжа в 18-те секции  на общината. Липсват списъците с кандидати за кметове и общински съветници, в някои от помещенията членовете на секционни комисии седят на детски столчета  и работят на  масички от детската градина, в която се намират секциите. Груби нарушения са извършени в избирателните секции в село Горно Краище, където номерата в долния ъгъл на бюлетините за избор на кметове и съветници са откъсвани преди упражняването на вота. Масова некомпетентност в работата на секционните комисии е констатирала председателят на ОИК в Белица. За грубите нарушения и пропуски от страна на общинската администрация са сезирани ЦИК и областния управител на Благоевград. В Гърмен пред някои от секциите са се образували опашки. Много от хората твърдят, че се купуват гласове, но официални жалби няма:

Масово се купуват гласове, масово... и се дават кървави пари в цялата община. И тези, които  купуват, а и тези, които се продават, е жалко. Жалко е, че го правят, защото вече ни писна от лъжи, от корупция.

За проблеми алармираха и членове на СИК в Гърмен:

Проблем има с откъсването на бюлетините от кочана и късането после на номерчето на бюлетината. Перфорацията е много слаба и много трудно се къса.

Вече няколко часа изборният ден в село Поточница, община Крумовград, е замразен. Причината е липса в бюлетината на един от кандидатите за кмет на кметство, съобщиха от Общинската избирателна комисия. В село Поточница кандидатите са двама. Името на единия от тях не е записано в бюлетината. След като е била открита липсата, изборният ден в селото не е започнал. Сега се отпечатват нови бюлетини, които се очаква да бъдат доставени след 12:00 часа, съобщи председателят на ОИК в Крумовград Атанас Кюрдиев. Преди малко стана ясно, че вече има подадена жалба за изборен туризъм в Кърджали. От един от предизборните щабове сигнализират ОИК, че около 08:30 часа на паркинга пред стадион "Дружба" са пристигнали 7 микробуса и автобуси с хора от вътрешността на страната. Твърди се, че те са били насочени към определени секции. Пътниците са били посрещнати от активисти на голяма политическа сила. Тепърва предстои общинската избирателна комисия в Кърджали да се произнесе по жалбата. 

Общинската избирателна комисия в Кюстендил проверява сигнал за агитация пред изборна секция. От ОИК коментираха за "Хоризонт", че става дума за сигнал за агитация пред изборна секция, в който не е посочено, нито лице, нито партия. Екип на комисията вече пътува към мястото, за да провери случая.

В Общинската избирателна комисия - Хасково е постъпила жалба за монтиран билборд на един от участниците в изборите, но тя не е уважена от комисията. За нарушения на изборния процес в няколко секции в Хасково сигнализираха наблюдатели, които намериха предварително откъснати бюлетини и установиха липса на бюлетини за кметове на общината. В една от секциите в квартал "Република" бюлетините се късат от кочана предварително. Сигналът е подаден от наблюдател на Института за социална интеграция, който обясни:

Открихме, че има от кочана скъсани и подготвени бюлетини. Съответно се отбелязаха като невалидни бюлетините и се отделиха, след което направихме повторна проверка и открихме бюлетини под бюрото, също ги отбелязахме като невалидни.

Жена, гласувала в тази секция, каза, че е неграмотна, но е пуснала бюлетината. Нарушение в изборния ден в Хасково е констатирано в 30-а секция, която се намира в автошколата. Наблюдател установил, че не се дават бюлетини за кметове:

Започнахме да гледаме бюлетините, кочанът го няма, целият кочан го няма, кметската бюлетина я няма. Да дойдат нашите юристи, за да се консултираме с тях и тогава ще видим какво ще правим.

По последна информация, кандидат за общински съветник от община Девня е бил разпитан от полицията заради сигнал за купуване на гласове. Засега сигналът не е потвърден, но материалите са докладвани в прокуратурата.

Два сигнала за незаконна агитация са постъпили във Велинград и панагюрското село Поибрене. В селата край Пазарджик Мирянци, Росен и Овчеполци масово се дописват хора в избирателните списъци. Само до този момент в село Овчеполци са дописани 150 души, в Мирянци и Росен дописаните са между 70 и 50. Сигналите се проверяват, но  дописаните, които не са местни жители, притежават удостоверения за гласуване, издадено от общината. От предизборните щабове алармират, че става дума за изборен туризъм. Сигнали за открита агитация на кандидат за кмет има и в Алеко Константиново.

Прокуратурата в Силистра проверява сигнал за незаконна агитация. Кандидат за общински съветник от една от партиите е видян пред изборна секция в Силистра да разяснява на избиратели как да гласуват за неговата партия, като е използвал образци на бюлетини. Той е раздавал и агитационни материали. Това е първата жалба до прокуратурата от началото на изборния ден.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе