Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Прекратяването на поддръжката на Internet Explorer предизвика паника в японските фирми и правителство

Прекратяването на поддръжката на Internet Explorer предизвика паника в японските фирми и правителство

Въпреки че мнозина все още смятат Япония за основен технологичен лидер, бизнесът в страната не е толкова добър, колкото преди. Оттеглянето на поддръжката на остарелия браузър Internet Explorer от страна на Microsoft предизвика сериозни проблеми за държавните учреждения и фирмите, които доскоро отлагаха актуализирането на своите системи.

Nikkei Asian Review съобщава, че базираният в Токио разработчик на софтуер Computer Engineering & Consulting (CEC) не е в състояние да изпълнява поръчките си от април насам поради огромния приток на молби за помощ. Клиентите са предимно правителствени агенции, финансови институции и производствени компании, които все още имат сайтове, оптимизирани за Internet Explorer. Според CEC, оттеглянето на поддръжката е било известно от известно време, но мнозина са забавили предприемането на необходимите стъпки. Очаква се свързаният с това хаос да продължи още няколко месеца.

Microsoft официално прекрати поддръжката на Internet Explorer на 15 юни след 27 години работа с браузъра. Много потребители отдавна са преминали към алтернативи, но много организации все още се придържат към решението, създадено за стария браузър. Според едно проучване от март 49% от анкетираните признават, че го използват в работата си.

Забележително е, че браузърът се използва не само като инструмент за сърфиране в уебсайтове, но и като помощно средство за наблюдение на присъствието на служителите и за работа с други вътрешни корпоративни инструменти. Някои правителствени портали, включително този на местния пенсионен фонд, посочват, че дори и с по-новите браузъри онлайн формулярите трябва да се попълват в режим на Internet Explorer, а отделни ресурси официално препоръчват по-старото решение на Microsoft като основно средство за разглеждане на техните страници.

Пуснат през 1995 г., браузърът се превърна в световен стандарт за индустрията, измествайки Netscape, с пазарен дял от 65% през 2009 г. В края на 2000-те години обаче делът му започна да намалява рязко и в момента е по-малко от 1 % според StatCounter.

Една от причините е, че не отговаря на международните стандарти за уеб технологии. Експертите смятат, че браузърът не е бил в състояние да обработва JavaScript и друг код на алтернативни езици за програмиране, което е попречило на използването му в интерактивни уебсайтове. Упадъкът на Internet Explorer съвпадна с нарастването на популярността на Google Chrome, който сега доминира на световния пазар с дял от 65%.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе