Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

С поредица от прояви в страната отбелязват 70-та годишнина от победата над хитлеристка Германия и Деня на Европа

С поредица от прояви в страната отбелязват 70-та годишнина от победата над хитлеристка Германия и Деня на Европа

Над 160 руски и около 25 български войници са загинали на бойното поле в района на граничния град Кула, единственото място в България, където са се водили боеве по време на Втората световна война. Сред намерилите смъртта си в сраженията около българо-сръбската граница са и четирима американски летци, незнаен е броят на погребаните германски войници и офицери. Единственото на Балканите руско военно гробище е във Видин, подчертава БТА. Днес останалите живи ветерани от Втората световна война в областта са 89, на възраст над 90 години, сред тях и една жена. Те ще получат юбилеен български медал "70 години от победата над фашизма".

21 ветерани от Втората световна война, живеещи в община Търговище, днес ще бъдат наградени с юбилейни медали. На тържествен концерт, те ще отбележат 70-та годишнина от победата над фашизма и Деня на Европа. С днешното събитие се поставя началото на Дните на Европа, организирани за втора поредна година от Областния информационен център. През следващата седмица по време на традиционния пролетен панаир ще бъде открит информационен щанд и приемна пред изложбените зали на Художествената галерия в Търговище, където експерти на центъра ще предоставят актуална информация за постигнатото и напредъка в усвояването на еврофондовете в област Търговище, както и възможностите за финансиране на европейски проекти до 2020 година. Дните на Европа ще завършат с празничен концерт на 16 май на откритата сцена в парка „Борово око“.

С поредица от прояви, в Силистра ще бъдат отбелязани Денят на Европа и 70-та годишнина от победата над хитлеристка Германия. С венци и цветя пред паметника на 31-ви пехотен полк силистренци ще почетат Денят на победата и 70-тата годишнина от края на Втората световна война. След церемонията ще се проведе среща с ветерани от Силистра и близките села, участвали във войната. Цветя ще бъдат поднесени пред Паметника на съветската армия в Дунавския парк. От 15 часа ще започне празник, посветен на Деня на Европа. Предвидени са арт-ателиета по рисуване, четене и фотография. Празникът ще завърши с концерт на Васко Кръпката и "Подуене блус бенд".

Добрич ще отбележи Деня на Европа и победата над фашизма с общоградско поклонение, полагане на цветя и венци на паметниците на загиналите добруджанци. На площада, в 3D-изображение, ще бъде представена картина как ще изглежда Добрич през 2020 година. 

Снимки, колажи и ръчно изработени кукли с националните носии на държавите-членки на Европейския съюз са включени в изложбата за Деня на Европа, която се открива в Музея за история на София в 10.30 часа. От Столичната община съобщават, че експозицията ще може да бъде видяна до 13 май включително. Куклите са дело на деца и ученици от 15 детски градини и училища в София.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе