Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, няма непосредствена опасност за населени места

Пожарната обстановка в страната остава усложнена, няма непосредствена опасност за населени места

В момента няма непосредствена опасност за хора и населени места заради пожарите в различни райони на страната, но обстановката остава усложнена. Това съобщи за "Хоризонт" Тошко Бързилов, началник на Националния оперативен център към Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Продължава да бъде усложнена обстановката на територията на страната. Само от началото на денонощието нашите звена са реагирали на 51 сигнала за произшествия, от които 28 са пожари, а 22 са аварийно-спасителни дейности. Обстановката се усложни и от навлезлия циклон в Западна и Северозападна и България, където паднаха валежи. Имаме доста паднали дървета и извършваме аварийно-спасителна дейност – разчистване на последиците от бурята. В Централна и Източна България продължава да бъде усложнена обстановката вследствие високите температури и засушаването.

Продължава дежурството в района на Харманли, Маджарово, Главан, в района на Хисаря, Благоевград и в района на Кайнарджа. Засега нямаме данни за развиващи се динамични пожари. В района на Рилци пожарът беше локализиран още снощи. Около 2-2.30 часа, след което беше разрешено гражданите да се върнат. Пожарът беше локализиран на площ от 1000 кв.м. и няма опасност за населението и за населеното място.

Над 600 декара сухи треви и храсти са изгорели в Ловешка област и през последното денонощие. Най-голямото огнище е било в местността "Бело поле" край Луковит, където пламъците са обхванали над 500 декара.Там огнеборците са спасили 6 сгради, 100 декара смесена гора и 400 декара посеви.

Три къщи и стопански постройки са изгорели при голям пожар в село Посев на Силистренската община Кайнарджа. Огънят е тръгнал от запаленото селско сметище в ранния следобед в понеделник, съобщи зам.-кметът на Кайнарджа Валентина Токушева. Жегата и вятърът допринесли за бързото разрастване на пожара в посока към селото. За броени минути пламъците се пренесли върху първите къщи. Три от тях са се подпалили и изгорели, заедно със стопанските постройки. Две от къщите са необитаеми. Четиричленното семейство от третата изгоряла къща е настанено при роднини. В потушаването на огъня са се включили противопожарни екипи от Кайнарджа, Силистра и Тервел и доброволци от селата. Предотвратено е разрастването на пожара навътре в селото. През цялата нощ на мястото е имало дежурни екипи. На този етап няма опасност от ново запалване.

Почти по същото време пожар е изпепелил пчелни кошери край Алфатарското село Бистра и големи площи със сухи треви край Силистра.

Изсъхналите треви, чиято височина достига до един метър, са предпоставка за бързото разпространение на огъня при пожар. Това каза за "Хоризонт" директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Благоевград Георги Пармаков.

През дъждовната пролет тревите израснаха изключително много. Сега вече са сухи и те са предпоставка за възникване и разпространение на големи пожари.

170 души от село Рилци бяха временно евакуирани тази нощ заради пожар, достигнал  в опасна близост до къщите им. Огънят е тръгнал от съседното село Бараково и за минути е обхванал над 1000 декара сухи треви и храсти. Цялата налична техника на пожарната и на държавното горско предприятие в района беше мобилизирана в гасенето. На място пристигнаха главният секретар на МВР Георги Костов и главен комисар Николай Николов, обясни Пармаков.

Ситуацията беше изключително сложна, тъй като духаше силен вятър. Цялото село Рилци беше задимено, не можеше да се диша. Евакуирани бяха 170 човека, като основна роля в евакуацията изиграха колегите от полицията. Те извършиха самата евакуация.  

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе