Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

NASA изпраща 3-D принтери в космоса

NASA изпраща 3-D принтери в космоса

Мофет Фийлд. NASA се готви да изпрати 3-D принтер в космоса през следващата година, което значително ще намали необходимостта на астронавтите да се зареждат с всеки инструмент, резервна част или доставка, която може някога да им притрябва, предаде АП.

Принтерите ще служат като плаващ завод, създавайки предмети чрез налагане на слой върху слой пластмаса от дълги нишки навити около големи макари. Лекарите използват такива принтери, за да правят резервни стави, и артисти - за направата на изящни бижута.

В лаборатириите на NASA, инженери са успели да отпечатат малки сателити, които могат да излизат от Международната  космическа станция и да предават данни към земята, както и резервни части, които могат да оцелеят при екстремни температури.

"Всеки път, когато осъзнаем, че можем да произведен нещо в космоса, това е като Коледа", каза изобретателят Андрю Файло, който е консултант по проекта.

Макарите от пластмаса може да заменят рафтовете с допълнителни инструменти и хардуер, въпреки че предстоящата мисия ще трябва да демонстрира до каква степен идеята е приложима.

"Ако искате да се адаптирате, ще трябва да сте в състояние да проектирате и произвеждате предмети в движение, и това е моментът, когато 3-D печатът в космоса става незаменим", каза Дейв Корсмайер, инженерен директор на Изследователския център Еймс на NASA в Мофет Фийлд, на около 35 мили южно от Сан Франциско.

NASA е тествала няколко модела на 3-D принтери, но всички са били построени за използване на Земята и космическите пътешествия представят различни предизвикателства, от натоварванията и вибрации при старта до стреса на работа в орбита, включително и микрогравитация, различни въздушни налягания, ограничена мощност и променливи температури.

В резултат на това НАСА наема иноваторската компания Made In Space да изгради нещо съвсем ново.

Като доказателство за приложимостта на произведения принтер, екипът пресъздава прословутата мисия Apollo 13, когато астронавтите са били принудени да направят животоспасяващ филтър за въглероден диоксид с найлонова торбичка, калъф на наръчник по управление и тиксо. 3-D принтерът решил проблема за минути.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе