Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Няма намерени нови мъртви пеликани в "Сребърна"

Няма намерени нови мъртви пеликани в

  Не са намерени мъртви пеликани при направената профилактична проверка в резервата „Сребърна” от Областната дирекция по безопасност на храните в Силистра и РИОСВ в Русе, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Себахтин Халид. Няма мъртви или в безпомощно състояние птици и от други видове. Сега в резервата гнездят четирийсет и четири двойки пеликани.  Преброени са и седемдесет и осем млади птици, които са в добро състояние. Заради установените случаи на птичи грип в колонията на къдроглавите пеликани се правят контролни обходи на резервата „Сребърна”. Остават в сила мерките на Областната епизоотична комисия в Силистра за ограничаване и ликвидиране на болестта. Въведени са  ограничения за посещения в резервата «Сребърна", но те не се  отнасят за природо-научния музей. 

  Междувременно силистренската организация на ДСБ започна да разпространява значки с изобразен пеликан с траурна лента на шията като сигнал за тревога за цялостното състояние на  резервата „Сребърна”.

  Според лидера на организацията инж. Събчо Събчев трябва да се направи ново изследване дали причината за смъртта на пеликани в резервата, които вече са четирийсет и два, е птичи грип. Трябва да се предизвика широка дискусия във връзка с плана за управление на резервата. Наложително е  и въвеждането в действие на построената вече  пречиствателна станция, в която да бъде включена канализационната мрежа за отпадни води на  близкото до резервата село Сребърна, за да не се вливат те в защитената територия, смятат в ДСБ.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе