Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Занемарената къща на Георги Димитров втрещи антифашистите

Занемарената къща на Георги Димитров втрещи антифашистите

"Добре дошли в родината на Георги Димитров!" - с този лозунг домакините от Българския антифашистки съюз (БАС) посрещнаха участниците в 16-ия конгрес на Федерацията на борците от антифашистката съпротива (FIR). В продължение на 3 дни 45 делегати от 16 държави обменяха тревогите си

дали е жива днес "кафявата чума"

и как да се преборим с нея.
Вчера сутринта гостите посетиха и къщата музей на "Вожда и Учителя" на ул. "Опълченска" номер 66. Макар и прясно боядисан, домът на Георги Димитров бе заключен, а стаите - препълнени с боклуци. Антифашистите не успяха да влязат в къщата, но обсипаха с цветя прага на входната врата и паметника на неговата майка - баба Парашкева. Намиращото се на 10 м жилище на основателя на Бялото братство Петър Дънов също се използва като склад за ненужни вещи. Причината за занемаряването на къщите на двама от най-известните българи на планетата е в неуредения им статут, коментираха с неудобство от БАС.
70 г. след Втората световна война малцина са живите участници в партизанските движения. "За съжаление биологическият часовник тиктака и за героите - бившите борци от съпротивата, може би това е последният им шанс да празнуват заедно с новото поколение носители на пламъка на свободата и мира", отбеляза в речта си председателят на FIR Вилмос Ханти. Унгарецът предупреди, че в момента Европа е свидетел на засилване на неофашистките тенденции, надига се вълна на расизъм и омраза срещу различни малцинства. "Считаме това за предверие на фашизма. Засилва се влиянието на крайнодесните в националните парламенти, а също и в Европейския парламент", допълни той. Ханти е изпитал на гърба си възраждането на екстремизма - миналата година е бил

пребит на улицата от групичка скинари

"Не позволявайте на антидемократичните сили, които сеят разруха, да се инфилтрират в демократичните институции", предупреди той.
Многобройната гръцка делегация, начело с ветерана Христос Цинцилионис, който е преживял ужасите на военната хунта през 70-те, пък обърна внимание на засилването на неонацистката партия "Златна зора", която с ксенофобските лозунги и паравоенни структури стои най-близо до националсоциалистите в Германия през 30-те години на 20 в. Притесненията на делегатите днес са насочени в яростните настроения и нападения срещу малцинствата, чужденците, бежанците и "различните" субкултури като гейовете. Сред тях малцина са останали хората с живи спомени от фашистката епоха. Няма ги вече партизаните и ятаците, лежали в затворите преди 1944 г.
От българска страна конгресът бе посетен от емблематични дейци на БСП - Георги Пирински и Евгений Узунов, както и бившият кандидат-президент на левицата и дългогодишен лидер на БАС Велко Вълканов. "Днес не по-малко от когато и да е ужасните страници на фашизма от човешката история трябва да бъдат внимателно препрочитани. Доброто, хуманизмът, толерантността и човеколюбието са ценности, толкова крехки, че изискват изключителни, неуморни усилия да бъдат пазени, защитавани и съхранявани" - с тези думи пък председателят на парламента Михаил Миков приветства конгреса.
Днес за федерацията

най-големият кахър е безпаричието

поради което дейците трудно се събират на международни форуми. Антифашистите си пожелаха да имат здраве и пари, за да могат през 2015 г. тържествено да отбележат 70-годишнината от края на Втората световна.

Концлагеристи основават FIR

Международната федерация на борците от антифашистката съпротива (Federacion Internacional De resistance - FIR) е създадена през 1945 г., когато политическите затворници са освободени от нацистките концлагери. В началото тя се нарича Международна организация на политическите затворници, но после отваря врати за млади и стари антифашисти. По време на Студената война FIR се бори срещу разпространението на оръжията за масово поразяване, за мир, разоръжаване и сътрудничество между Изтока и Запада. Поради световния им принос ООН обяви федерацията за "Посланик за мир". Днес освен да пази паметта за злото на Мусолини и Хитлер, антифашистите се борят срещу расизма и ксенофобията, дискриминацията и произволните войни. FIR подкрепи кампанията на българските антифашисти Народното събрание да приеме закон, който да признава участниците в антифашистката съпротива за участници във Втората световна война.

В Русия няма място за нацизъм, ТВЪРДИ о.р. ген. Михаил Моисеев, Общоруски съюз на ветераните

Нашата организация е съвсем нова - от лятото, но е правоприемник на Съветския комитет на ветераните от Великата отечествена война, създаден през 1956 г. Сега се наричаме Общоруски съюз на ветераните. Той обединява организациите на ветераните от Великата отечествена война, от участниците в локалните войни и конфликти, тези от правозащитните органи, както и членовете на техните семейства. Основната ни цел е консолидацията на всички ветерански организации за решаваме техните социални проблеми. И, разбира се, за провеждане на широка културно-просветна дейност да не бъде забравена паметта за героите.
Съюзът ни участва в работата на Международния антифашистки съюз по понятни причини. Никой не даде толкова жертви в борбата с нацизма и фашизма, колкото народите на Съветския съюз. Лично аз загубих тримата си чичовци и четиримата вуйчовци във Втората световна война. За съжаление, наблюдаваме днес в страните на Прибалтика и в Западна Украйна опити за реабилитация на фашизма. В Русия за подобни явления няма място, не само по тези исторически причини, но и заради това, че се преследват от закона. Има наистина отделни групи от младежи екстремисти, които се възхищават от нацистката идеология, но ние правим всичко възможно за тяхната изолация.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе