Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Откриха уникални кристали в остатъците от Челябинския метеорит

Откриха уникални кристали в остатъците от Челябинския метеорит

Кристалните образувания, открити в метеоритния прах от Челябинския метеорит, не са откривани в нито един метеорит на Земята досега. Обикновено обаче е невъзможно да се събере метеоритен прах. Той се разпръсква безследно по Земята. В това отношение метеоритът, който се взриви над Челябинск преди години, се оказа уникален. Прахът от взрива се задържа в атмосферата в продължение на четири дни, а запазването му е гарантирано от снежната покривка и последвалия снеговалеж.

Смята се, че експлозията на 18-метровия 12-тонен метеорит над Челябинск на височина 23,3 км на 15 февруари 2013 г. е най-голямото събитие от този вид след падането на Тунгуския метеорит през 1908 г. С експлозия, чиято енергия се равнява на енергията на 30 атомни бомби, хвърлени върху Хирошима, метеоритът се разбива на малки фрагменти и облак прах, който се носи в атмосферата над цялото Северно полукълбо в продължение на четири дни. Прахът беше толкова много, че за първи път беше възможно да се събира за изследвания, за което помогна най-вече зимната снежна покривка.

Изследването на метеоритен прах под електронен микроскоп разкрива въглеродни наноструктури, които досега не са откривани в метеорити. По-специално са открити бакминстерфулерен (C60) - всъщност графен под формата на топчета, и полихексациклооктадекан (C18H12), който представлява голяма молекула от въглерод и водород. Учените обясняват образуването на такива кристални структури с комбинация от материали и външни условия, създадени от експлозията и освободената енергия, както и с най-високите температури и налягания, съобщават те в статия в European Physical Journal Plus.

Остава въпросът: дали намерените кристали са свойство на Челябинския метеорит, или са явление, характерно за падането на тези небесни тела на Земята? Единствено разследването на друг подобен метеорит ще може да даде недвусмислен отговор на този въпрос.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе