Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Infiniti Q50 - мощен скок в бъдещето

Infiniti Q50 - мощен скок в бъдещето

Колко пъти сте карали кола, за чиито настройки е отговарял лично четирикратният шампион във Формула 1 Себастиан Фетел? Бас ловя, че нито веднъж. А управлявали ли сте сериен автомобил, при който воланът няма механична връзка с колелата? Едва ли. Ще кажете, че такава кола не съществува. Да, ама не. Има. И е японска - Infiniti Q50. В нея са вградени технологии, които нямат подобни на себе си. Мощна е и красива.

Q50 е първият автомобил от новата моделна гама на най-младата премиум марка в света, създадена през 1989 г. След двудневния тест в Барселона и в предградията на каталунската столица един въпрос не ми даваше спокойствие - "Ако първата кола от серията Q на тези японци е толкова добра, какви ли ще са следващите?". Отговорът ще дойде в близко бъдеще, дотогава ще се наслаждаваме на Q50.

Японските специалисти твърдят, че тестовите модели със системата за директно адаптивно управление (Direct Adaptive Steering) са навъртели над 400 хил. км, без да са отчетени никакви проблеми с надеждността. Както и с управлението - благодарение на Фетел, който е директор експлоатационни качества на компанията. Infiniti пък е генерален спонсор на тима на германеца във Формула 1 - "Ред Бул". Съчетание, гарантиращо успех. Просто и ясно.

Всъщност кормилна рейка в Q50 има, но информацията от завиването на волана постъпва в три електронни блока за управление. Всеки от тях може да функционира отделно от останалите в случай на отказ на някой. Тази технология се нарича steer-by-wire и е първата в света, приложена в сериен автомобил. Системата е подсигурена от механична връзка за управление, която сработва при тотален срив. При нормално каране обаче съединител откача тази механична връзка, за да не не й позволи да влоши кормилната реакция. Плюсовете на DAS са бърза реакция на волана и отсъствие на вибрации върху него при каране върху неравности (когато се движите по разбит път воланът не помръдва). Шофьорът може да смесва и съчетава усилието и реакцията му, като са възможни всякакви комбинации в зависимост от предпочитанията и стила на каране. Във всичко това се убедихме по време на тестовете по магистралите и на писта край Барселона. DAS се предлага стандартно за нива на оборудване Sport и Hybrid, а за всички останали модели - с допълнителния пакет за управление, който включва Активен контрол на лентата (Active Lane Control).

С него стигаме до втората новост в автомобилното производство. Системата ALC държи седана в избраната лента. Разликата с подобни системи като ESP е в това, че тя използва камери, за да разпознае лентата, в която пътувате, като следи и за мъртвите зони. Няколко пъти по за 5-10 минути карахме по магистралата без ръце върху волана и не спирахме да се удивляваме! Специалистите от Infinity обясниха, че системата сработва след скорост от 70 км/ч. Когато активирате и адаптивния круиз-контрол с функция stop & go получавате почти истински автопилот. Разбира се, спокойно може да карате само по прав път или такъв без остри завои. Иначе рискувате да излезете от лентата. Възможността от сблъсък е сведена до минимум, защото Q50 предупреждава за опасността от удар в автомобила пред вас и ако нещо сте се разсеяли, спира автоматично.

Салонът на модела също го отличава рязко от конкурентите. За качеството на материалите няма какво да споменаваме, все пак става дума за премиум марка. На централната конзола има не един, а два тъч скрийна. Върху горния се изобразява картината от камерите и от навигацията. Долният пък отговаря за информационно развлекателната система Infiniti InTouch, климатроника и различните настройки. С кръгъл селектор избирате режимите на каране - Sport, Standard, Eco (без дизеловите модификации), Snow и Personal. Q50 се предлага на пазара с два двигателя. Дизеловият има обем от 2,2 литра, мощност от 170 к.с. и 400 Нм. Същият има и в доста модели на Mercedes. Разработен е от германската марка, но настройките му за Q50 са на японските инженери. Хибридният вариант пък съчетава 3,5-литров V6 бензинов двигател, електромотор и литиево-йонни батерии. Мощността му е 364 к.с. и 546 Нм, а средният разход - 6,2 л/100 км. Двигателят се предлага със задно предаване или задвижване към четирите колела. Трансмисиите пък са ръчна с 6 степени и автоматична със 7, която е стандартно оборудване за хибридните версии. Последните са най-бързите такива в света, като ускорението от 0 до 100 км/ч е само за 5,1 сек и при натискане на газта се залепвате за седалката. Като стана въпрос за седалките - те са изработени в сътрудничество с NASA в среда с нулева гравитация. От компанията твърдят, че те не уморяват и при най-продължителните пътувания. С най-дългото междуосие от 2850 мм в своя клас, Q50 осигурява страхотно пространство както отпред, така и за пътниците отзад. Всеки автомобил се предлага също така с два броя "i-Key", които съхраняват личните настройки на двама различни водачи. Информацията се запазва автоматично и може лесно да се обнови или изтрие посредством сензорните екрани. С цена от 63 890 лв. с ДДС и доста богато оборудване моделът със сигурност ще се хареса на феновете на подобен вид автомобили.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе