Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

С Dokker сте готови за околосветско пътешествие

С Dokker сте готови за околосветско пътешествие

Семейният ван на Dacia събира багаж за цял месец

Семейните ванове по принцип не са коли, след които хората по улиците се обръщат. В редките изключения подобна реакция по-скоро ще предизвика някой нов и невиждан от човека модел, отколкото просто поредният автомобил от този клас. Въпреки това обаче фенове на тези модели не липсват дори и у нас, където на колата се гледа с малко по-други очи. И първата мисъл на болшинството българи е да бъде готина, а не толкова практична. Но пък, както гласи поговорката, "За всеки влак си има пътници". А в случая за всяка кола - купувачи. Така е и с новата Dacia Dokker, която не случайно у нас спечели приза "Ван на годината 2014". И след като имах възможността да прекарам почти 5 дни зад волана й, ми стана ясно защо.

Въпреки ниската си цена, Dacia Dokker изобщо не изглежда толкова евтина. Екстериорният й дизайн е от една страна типичен за последните поколения на румънската марка, но в същото време колата си изглежда абсолютно адекватна на съвремието. Другото добро впечатление на пръв поглед отвън са обемите, които Dokker предлага. А те наистина са огромни, дори и когато човек се запознае по-обстойно с автомобила. Минималният обем на багажника е впечатляващите 800 литра. И то само до нивото на прозорците. Този факт сам по себе си говори достатъчно. Но все пак искам да спомена, че тестваният от мен автомобил беше оборудван и с разделителна решетка между товарния отсек и втория ред седалки, която позволява на Dokker да поеме почти двойно количество багаж, ако се напълни до тавана.

Ако питате мен, при това положение си представям как 4 човека тръгват на околосветско пътешествие с тази кола и без никакъв проблем събират багаж за 1 месец напред. Ако пък случайно ви трябва да натоварите нещо още по-обемисто, като например да пренесете къщата, то при сгънати задни седалки Dacia Dokker вече предлага товарен обем от цели 3000 литра. Което би било напълно достатъчно да прекарате едрата домакинска техника на един курс. Самото товарене също няма да представлява проблем, тъй като багажникът има 2 врати, чрез които целия товарен отсек се отваря напълно. Отделно колата се предлага и във вариант с релси на покрива, върху които може да се монтира т.нар. куфар. Тестваният от мен автомобил разполагаше с такъв, който по принцип се предлага като допълнителна екстра. Благодарение на него багажното пространство на този Dokker става още по-голямо и наистина едва ли ще има пътуване, за което колата няма да успее да поеме целия ви необходим багаж. Плъзгащите се задни врати пък правят качването и слизането на пътниците лесно дори и колата да е паркирана в тесни пространства.

Приятните изненада обаче не свършват дотук. Освен в багажника, Dokker има доста прилични обеми за малки вещи дори и около предния ред седалки. Освен джобовете по вратите и жабката, колата има голяма лавица точно над сенниците, където спокойно можете да поставите дребни вещи, папки с документи или дори няколко по-малки чанти.
Освен да бъде натоварен обаче един ван трябва да успее и да придвижи всичкия багаж и пътниците. Специално за изпробваният от мен модел това също няма да е проблем. Колата беше оборудвана с 1.2-литровият бензинов двигател на Renault от новото поколение TCe, за който натовареното купе няма да е никакъв проблем. Е, не очаквайте чудеса от 115 к.с., но пък те са напълно достатъчни за такъв тип автомобил. Все пак не говорим за спортна кола. А с тази двигателят се справя отлично. Моторът наистина е една от приятните изненади в Dacia Dokker. Когато работи на място, той нито се чува, нито се усещат каквито и да било вибрации. При движение продължава да е изключително тих, но същевременно може да бъде и сравнително пъргав при по-високите обороти. Разходът на гориво също е приличен. Според данните на производителя с този двигател Dokker трябва да харчи в града 7.5 литра. При известни условия мисля, че това е постижимо. При мен колата даде 8.2 литра на 100 км градско, но пък трябва се има предвид, че си повисях в предвеликденските задръствания в София. На магистрала със 130-140 км/ч. пък разходът беше малко над 7 литра. На нормален извънградски път падна на 5.9, което не е кой знае колко над заводските данни за 5.2. В крайна сметка след 5-дневния тест и близо 450 изминати километра по всякакви пътища при мен резултатът беше 7.8 литра на 100 км. Но си мисля, че, ако над половината пробег не беше по магистралите, бих могъл да сваля смесения разход и близо до заводските данни от 6.2 литра. Но трябва да се има предвид, че колата имаше кутия за багаж на покрива, която все пак увеличава съпротивлението, респективно разходът.

Освен с добри показатели по отношение на товарни способности и двигател, Dokker може да се похвали и с доста прилично ниво на екстрите. Колата, която имах възможност да изпробвам, беше оборудвана с ABS, ESP (което доказа качествата си благодарение на силния дъжд и хлъзгавия път, върху който карах доста време), 4 въздушни възглавници, климатик, ел.стъкла, парктроник, който е изключително полезен за човек, който не е свикнал с по-сериозните габарити на колата. В комбинация при включване на задна предавка, чистачката на задното стъкло се пуска автоматично, което е доста полезна екстра при дъждовно време. Инфоразвлекателната система на тази Dacia Dokker също беше на високо ниво. Колата беше оборудвана с аудио-навигационната система Media Nav, която работи със CD, USB, AUX и Bluetooth.
Най-приятната изненада обаче е цената. С всички изброени екстри тази Dacia Dokker струва само 25 910 лв. с ДДС, срещу което получавате и гаранция от 5 години или 100 хил. км. Базовата версия пък започва от 16 690 лв. Освен това Dokker се предлага и във версии с хомологация N1, което пести ДДС прави автомобилът изключително изгоден за бизнеса.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе