Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

BMW X5 - баварски мускули

BMW X5 - баварски мускули

BMW X5 отдавна е станал културен феномен и символ на успеха. Дори по родните пътища, където често господстват първобитните нрави, уважават този автомобил. С третото поколение на основателя на SAV (Sports Activity Vehicle) сегмента компанията предлага както нови, така и проверени решения в по-свежа, но добре позната опаковка. През 90-те г. перспективата BMW да пусне "джип", както тогава наричаха тези автомобили, бе мъглява и нееднозначна. Но близо 15 г. след появата на първия кросоувър на компанията може убедено да се каже, че автомобилите в тази ниша й донесоха слава. Днес те формират почти 1/3 от световните продажби на BMW. Новият Х5 е качествена еволюция, а не революция на предишното поколение. Все пак за хората, които обичат тази марка, е трудно да се измисли нещо по-добро.

Автомобилът си е останал узнаваем под какъвто ъгъл и да го погледнете. Не може да го сбъркате с друг освен с уголемяващия се с всяко поколение "малък брат" BMW X3. Въпреки че е запазил пропорциите си и е увеличил пространството в салона, новият Х5 е по-лек от предшественика си с 90 кг. Като се изключи малко по-голямата "уста" на радиаторната решетка и новата форма на задните фарове, на пръв поглед няма почти нищо ново. И все пак конструкцията на предницата е станала осезаемо по-сложна. Заради резките линии и ъгъла на наклон тя някак си напомня на старите BMW от средата на 80-те и първата половина на 90-те г. Подобни стилистични паралели могат да се направят с още няколко елемента на автомобила особено в интериора. А там всичко е на висота. Компанията винаги се е хвалела с безграничната си грижа за шофьора, а останалите пътници по-често са играли второстепенна роля. За семеен кросоувър такова отношение е недопустимо - всички трябва да се чувстват комфортно в него. Точно това е постигнато. Отзад на теория могат да седнат трима души, но ако са възрастни, по-добре е да са двама. Това обаче се отнася за почти всички съвременни кросоувъри, като се изключат разбира се някои "гиганти". Централната конзола ми е добре позната и признавам, че много я харесвам. Контролерът iDrive за управление на мултимедийната система ConnectedDrive има по-различна повърхност и позволява работа с него като с компютърна мишка. Имате достъп до интернет, навигацията, онлайн хранилище на музиката и възможност да качвате допълнителни приложения. Системата ви позволява да продиктувате текст на есемес съобщение или имейл. На вид тя напомня на поставен върху док станция таблет, който разбира се няма как да махнете. 10,25-инчовият сензорен екран много ме зарадва с голямата си разделителна способност и функционалност, интуитивно успях да се справя в всичко, макар в началото да не бях толкова уверен. На предното стъкло пред шофьора е head-up дисплеят, който показва всичко, което е необходимо - скоростта на движение, навигацията и др. Задният ред седалки също се подгряват, а пък наклонът на облегалката може да се регулира с 10 градуса, а надлъжната позиция - с 80 мм. Тя също е делима и сгъваема в съотношение 40:20:40. Това се отразява върху багажника, чиято вместимост се увеличава на степени от 65 до 1870 л. Много яко, защото ви дава доста варианти в зависимост колко хора и куфари сте натоварили.

Не спирам да се удивлявам колко лесно се управляват такива всъдеходи. Доста масивният на вид Х5 може да се кара с два-три пръста и то само на едната ръка - мигновено реагира на движението на волана и майсторски взима завоите. За теста ми се падна дизелната модификация xDrive30d - 6-цилиндров редови двигател с обем 2993 кубика, максимална мощност 258 к.с. при 4000 об/мин, максимален въртящ момент 560 Нм при 1500-3000 об/мин. Ускорението от място до 100 км/ч е 6,9 сек, а средният разход на гориво - 6,2 л. Признавам, че показателят при мен бе доста по-голям, но разберете ме - нямаше как да се сдържа да не давам газ до дупка при всеки възможен момент. Кончетата са напълно достатъчни, не се усещат никакви турбодупки, ускорението, когато не давате газ до ламарината, е страхотно. Както може да се досетите, дизеловият двигател звучи почти като бензинов, което е една от фирмените черти на компанията.

За да спра в детайли на всички нови системи в BMW X5, няма да ми стигнат и две страници. Най-много ми харесва Driving Assistant Plus, която комбинира активния автопилот с функция Stop & Go и Driving Assistant, и спира сама автомобила, ако предусети сблъсък с движещия се отпред. Самата Driving Assistant пък включва предупреждение при напускане на платното, както и предупреждение за пешеходци. Харесва ми и възможността сам да избирам настройките на окачването, като тук възможните режими са COMFORT, SPORT, SPORT+ и ECO PRO. Доста забавно е да караш този автомобил в последния режим и да гледаш колко литра гориво си спестил!

Третото поколение на BMW X5 е доста балансиран - има много нови неща, но запазва всичките черти, донесли на кросоувъра такива успехи. Което със сигурност е направено умишлено.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе