Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Зверовете от Гудууд

Зверовете от Гудууд

Ежегодният фестивал на скоростите в британския Гудууд не е само поредното автомобилно шоу под открито небе със състезание по изкачване на хълм. Именно Гудууд постепенно се превръща в място за премиери на най-необикновените коли - най-мощните, най-бързите или най-скъпите версии на вече познати модели. Ето кои бяха ключовите дебюти на тазгодишния фестивал, който се проведе в последните дни на юни.

Bentley Continental GT3-R

След състезателната модификация Bentley Continental GT3, показана преди година, сега на фестивала дебютира "градската" версия - Continental GT3-R. Купето стана не само най-бързият сериен модел в историята на британската марка, но и най-разкошният автомобил Gran Turismo в света. Салонът е облицован в черна кожа Beluga и алкантара с шевове, направени на ръка, контрастиращи елементи от ярко зелен цвят, както и многобройни карбонови панели. От същия материал са направени и аеродинамичните детайли, сред които масивното задно антикрило. Благодарение на изобилието от карбон, поставянето на нова титанова изпускателна система и премахването на задните седалки моделът "отслабна" с близо 100 кила. Масата му сега е 2195 кг. Автомобилът получи осембутални карбоно-керамични спирачни механизми, способни при всяко спиране безболезнено да поглъщат енергия до 10 килоджаула. Тази енергия би стигнала да осигурите ток на вилата си за 6 ч. Под капака си Bentley Continental GT3-R има 4-литров двигател V8 с мощност 580 к.с. и максимален въртящ момент 700 Нм, достъпен още при 1700 об/мин. Ускорението от 0 до 100 км/ч става за 3,8 сек. Британците ще направят 300 такива автомобила, а цената им е 200 000 паунда.

Jaguar F-Type Project 7

Най-пъргавият и най-мощен сериен спортен автомобил в историята на "Ягуар" е продължение на едноименния прототип, представен в Гудууд преди година. Но с 25 к.с. по-мощен и 0,3 сек по-бързо ускоряване до 100 км/ч. Моделът има модернизиран 5-литров компресорен "осмак" с мощност 575 к.с. и 8-степенна трансмисия ZF. Мощният мотор позволява на Jaguar F-Type Project 7 да набира от място до 100 км/ч за 3,9 сек, а максималната му скорост е електронно ограничена до 300 км/ч. Елементите на дизайна и на окраската с белите кръгове по каросерията са поглед към състезателния роудстър Jaguar D-Type, дебютирал преди 60 г. Този автомобил има 3 поредни победи на "24-те часа на Льо Ман" от 1995 до 1957 г. Сега създателите на F-Type Project 7 смятат, че колата има всички шансове да стане най-бързият "Ягуар" на "Нюрбургринг". За това ще му помогне модернизираното окачване, новите стабилизатори за напречна устойчивост, донастроените амортисьори и пружини, както и карбоно-керамичните спирачни механизми. Освен това моделът получи допълнителни аеродинамични елементи, които при максимална скорост осигуряват със 177% повече притискане към асфалта отколкото при обикновения F-Type. От този роудстър ще бъдат произведени само 250 бройки на цена от 135 000 паунда.

Range Rover Sport SVR

Компресорен двигател V8 с мощност 550 к.с. получи и най-мощният в историята Land Rover - Range Rover Sport SVR. Той бе разработен от наскоро открития отдел на групировката Jaguar Land Rover - Special Vehicle Operations, който ще се заеме с реализацията на индивидуални поръчки и работа с класическите модели на марката. Динамичните данни на автомобила засега се пазят в тайна. Очаква се обаче Range Rover Sport SVR да ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,5 сек, а максималната му скорост да е 265 км/ч. Инженерите също така съществено ще пренастроят окачването и ще подсилят спирачните механизми. Това би трябвало да стигне за конкуриране с "напомпаните" всъдеходи BMW X5 M, Porsche Cayenne Turbo S и Mercedes-Benz ML 63 AMG, а също така и с бъдещите спортни всъдеходи, които подготвят Bentley, Lamborghini и Maserati.

McLaren 650S GT3

Състезателната модификация на суперавтомобила McLaren 650S бе подготвена за участие в гонките от категория GT3, където тя от следващата година ще замени аналогичната версия на модела MP4-12C. Този път създателите на колата отделиха повече внимание върху сигурността и комфорта на пилотите. Увеличено е и свободното пространство за краката и главата на пилота. Освен това колата получи регулируем педален отсек и волан като този във болидите от Формула 1. Състезателното подразделение на McLaren разработи специална седалка, монтирана директно в шасито на автомобила, с 6-точков предпазен колан. Оптимизирана е и работата на климатичната система за по-добро "охлаждане" на пилота. Моделът получи същия 3,8-литров туин-турбо двигател V8 като градската модификация. Мощността, в съответствие с изискванията на ФИА, е ограничена до 500 к.с. Скоростната кутия е 6-степенна, секвенционална. Точните скоростни характеристики засега не се разкриват, защото тестовете продължават. От този автомобил ще бъдат произведени едва 15 бройки. Британците се надяват, че състезателният 650S ще повтори успеха на предшественика си - за 2 г. участия MP4-12C спечели 51 гонки и 71 пъти се качи на подиума, като взе 3 титли в различни състезания.

Ford Focus ST

Обновеният Ford Focus ST стана първият "напомпан" "Фокус", който получи дизелов двигател. Използването на агрегати на нафта не е много разпространено сред производителите на "горище" градски хечбеци. Американците обаче вече ще могат да се конкурират с Volkswagen Golf GTD (184 к.с.) и с новата Mazda MPS, която също ще рискува да получи такъв двигател. Мощността на 2-литровия агрегат, която в стандартната версия е 150 к.с., в модела е увеличена на 185. 23-процентовото добавяне в мощността е постигнато благодарение на пренастройване на блока за управление на двигателя, а също така и с модернизиране на инжекторите и изпускателната система. С този мотор обновеният Focus ST е способен да ускори от 0 до 100 км/ч за 8,1 сек, а максималната му скорост е 217 км/ч. Основното е обаче, че средният разход при спокойно каране в комбиниран цикъл е само 4,4 л на 100 км.

Mercedes-Benz CLS

Тази година хедлайнер на фестивала стана Mercedes-Benz. Компанията от Щутгарт бе избрана в чест на 120-годишнината от началото на участията на немците в състезания. По този повод в Гудууд бе издигната 26-метрова инсталация, тежаща 160 тона, а на върха й бе поставена прочутата "сребърна стрела" - Mercedes-Benz W25. С този автомобил през 1935 г. Рудолф Каричола става първият победител в европейския шампионат. На инсталацията стоеше и съвременният болид W04, използван от тима Mercedes AMG във Формула 1 миналия сезон.

Въпреки юбилея обаче немците не докараха в Гудууд свръхбързи нови модели, като се ограничиха с обновения CLS. Този автомобил обаче също има с какво да се похвали. Например с умните фарове Multibeam и невероятната им електроника. Във всеки фар има по 24 светодиода, които се регулират независимо от останалите. За управлението отговарят четири модула, работещи заедно с камерата и навигационната система. Новото поколение Mercedes-Benz CLS ще се предлага с много двигатели - от новия дизелов с мощност 170 к.с. до бензиновия за AMG-версията с мощност 585 к.с. Към списъка с трансмисии е добавен и 9-степенната автоматична трансмисия 9G-Tronic.

Nissan Concept 2020 Vision и Aston Martin DP-100 Vision

Следвайки новата мода в създаването на виртуални коли за компютърни игри, Nissan и Aston Martin докараха пълноразмерни дизайнерски макети на суперавтомобили, разработени за Gran Turismo.

Виртуалният Aston Martin DP-100 получи 12-цилиндров двигател с 2 турбини и мощност 800 к.с., а Nissan Concept 2020 - хибридна система, в която влиза 3,5 литров ДВГ. За динамичните характеристики на двата автомобила ще се знае по-късно, когато те станат достъпни за качване в играта. От Aston Martin обещават, че много от стилистичните елементи на колата впоследствие ще се появят на серийните спортни автомобили. Японците пък още отсега обявиха готовност да разработят такава кола за реалния живот.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе