Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Пазарът на земеделска земя в България става все по-стабилен и предвидим

Пазарът на земеделска земя в България става все по-стабилен и предвидимПазарът на земеделска земя в България става все по-стабилен и предвидим. През миналата година има ръст на цените от 5%, сочат данните на българската асоциация на собствениците на земеделски земи. Очаква се тенденцията да се запази и през тази година. 
Основното търсене е за качествена земеделска земя, като факторите, определящи нейната стойност са: релеф, размер на парцела, качество на почвата, възможности за напояване и за получаване на субсидии. Традиционно най-скъпи са земите в района на Добрич и Силистра, където декарът достига 1800 лв. - отчитат от асоциацията. 
Най-ниските цени в страната през миналата година са платени за земя в Габрово - 400 лв. за декар и в Кърдали 300 лв. В Кърджалийско обаче пазар на земя почти няма. Спецификата на района е такава, че хората обработват своята земя и си я предават по наследство, без да търгуват с нея. Няма резки движения при изплащаните ренти. Най-големи са те в Добрич по 87лв. за декар, най-ниски в Габровско по 18 лв. 
Очакванията за 2018 г. са, че големите сделки със земеделски земи ще се реализират с инвеститори с цел осъществяване на конкретни проекти, а не с цел търсене на доходност от случайни купувачи.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе