Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Висока активност на изборите

Висока активност на изборите
Председатели на секционни комисии в Кърджали поискаха да бъдат актуализирани избирателните списъци. Причината е, че има разминаване между броя на записаните в тях и реалните гласоподаватели. Тази разлика е една от причините в района да се отчита ниска избирателна активност. Мария Бункова е председател на една от секциите в Кърджали:

Не участвам за първи път в избори. Много често в селата с по 1200-1400 избиратели живеят само двеста, триста души и в такъв случай избирателната активност не се определя правилно. Тя винаги е много по-ниска от тази в страната. Вероятно е така, но не може да са вписани 1400 избиратели, а в този избирателен район да живеят триста или четиристотин души. Има промяна в избирателния списък в сравнение с първия тур. С шест души са по-малко от миналия път, но само толкова.

Една жалба е подадена тази сутрин в Районната комисия в Кърджали, съобщи председателят Антоанета Юрукова: В село Великденче, това е 16-а секция, община Джебел, се оказа, че има назначен за член на Секционната комисия общински съветник. Отстранен е от комисия, направени са размествания в комисията. Активността в района до обед беше седем на сто, толкова, колкото и миналата неделя по същото време.

Официално има само един обявен сигнал  за купуване на гласове в обл. Ловеч – в с. Александрово. По данни на "Хоризонт" обаче сигналите  са повече. Извършена е незабавна проверка, но задържани за изборна търговия в Александрова няма. Акитивността в областта към 17 ч. е  46,43%  но в някои села е отчетена 100% активност още преди обед.


Сигнал за купуване на гласове в ловешкото село Александрово е подаден в Районната избирателна комисия. Сигналът е препратен към Районната прокуратура в Ловеч, откъдето е възложена незабавна проверка. При първото отчитане на избирателната активност в Ловешка област се оказа, че тя е по-висока в сравнение със същия час на изборния ден преди седмица.

Избирателната активност в Благоевград към 13 часа е малко над 26%. Рекордът отново е в Банско – 45%, а на другия полюс е областният център – с едва 20%. Няколко сигнала за купуване на гласове има в три секции, намиращи се в ромската махала на Благоевград. Прокуратурата ги проверява. Това е странно за сегашния президентски вот, тъй като традиционно високата активност на този етнос по време на парламентарни и местни избори сега изглежда така, сякаш избори просто няма.

В 40 секции са се наложили промени още в началото на изборния ден, което обаче не е попречило той да започне навреме, каза председателят на Районната избирателна комисия Мартин Бусаров:

Една известна част, представители в ръководствата на секции, въобще не са се явили в началото на изборния ден. Съответно ние сме назначили някои от присъстващите там членове от съответните комисии да заемат позиция  в ръководствата.

Без сигнали за нарушения протича гласуването в Старозагорска област, активността към 10:30 ч. е била 13 процента – с 2,8 на сто по-висока от първия тур. Повечето граждани, които излизаха от секциите, бяха дали вота си за единият от двамата кандидати. Ето какво казаха старозагорци: Парламентарната република дава по-широк спектър на повече политически партии, докато президентската институция за мен е единовластие. А това чрез референдум ли трябва да се реши? Задължително референдум. Трябва да се промени конституцията. Изборът ви отговаря ли на представата за това как трябва да изглежда държавният глава на България? По-скоро по-малкото зло.

По-висока избирателна активност на балотажа отчитат от РИК в област Враца. Данните показват, че в урните има три на сто повече бюлетини, отколкото миналата неделя. В Община Борован гласувалите са над 20 на сто. Без ток са отделни абонати в пет общини на Врачанска област – Борован, Козлодуй, Криводол, Хайредин и Враца. Причина отново е силният вятър, заради който има аварии по мрежата. Прекъсването на тока не влияе на избирателния процес, съобщиха от РИК. Проверява се една жалба за нерегламентирана агитация в секция във Враца. Хората идват да гласуват въпреки лошото време. Спрямо миналата неделя, по-активно се гласува и машинно в секциите, където има устройства. В училище "Васил Кънчов" във Враца за първи път на тези избори избирателите могат да упражнят своето право на вот и машинно. Протоколът от машинното гласуване е с обобщени резултати и не е необходимо да се броят бюлетини, което улеснява процеса.

В много от секциите в Пловдив се образуват опашки, но гласуването става бързо, казаха чакащи да упражнят правото си на глас в училище "Алеко Константинов", като направиха сравнение с първия тур: Не правя разлика. Мисля, че мина по същия начин, само че тогава бяха два вида бюлетини.

Адриана Шопова, председател на 72-ра СИК в район "Южен", обясни: Населението в района, който ние обслужваме, е в активна и надактивна възраст, хора с позиция. Те обикновено гласуват и ги очакваме пак.

Спокойно преминава изборният ден в Габровска област. В Районната избирателна комисия, както и в прокуратурата, не са постъпвали сигнали и жалби за нарушения. В избирателни секции в центъра на Габрово активността на първия тур от президентския вот достигна 65 процента. Какво показват данните на една от комисиите: Активността не е като предишния път. Няма никакъв проблем, не е имало натрупване, защото е с една бюлетина и става по бързо. За разлика от първия тур на изборите, днес в пиковите часове няма опашки пред избирателните секции, няма ги и предишните колебания, казват гласоподаватели. Избирателите в Габровска област са 111 805.
Председателят на СИК номер 56 в училище "Йордан Йовков" във Варна е починал внезапно от инфаркт. Изборният процес не е спрян. До 13 часа избирателната активност във Варненска област е 23,9 процента, а във Варна 22 процента.
Две жалби за нарушения са постъпили в избирателната комисия в Кюстендил. По-висока е избирателната активност в сравнение с първия тур. Още в 14.00 часа тя надхвърли 30 процента.

Като цяло активността в Пазарджишка област е по-висока в сравнение с изборите преди седмица. В равнинната част на региона изборите текат обичайно.Това, което прави впечатление, е планинската част, където вотът е двуполюсен откъм активност. Слабо участие има в района на Велинград и масово участие в Сърница и селата около Батак. Интересът днес е към този район, тъй като от участието или неучастието му зависи до колко ще е драматичен двубоят между двамата кандидати за президент.

В Старозагорска област към 17 часа избирателната активност е едва 45 процента, на първия тур в този час тя беше с близо 3 процента по-висока. В ромския квартал „Лозенец“ избирателите очакват от новия държавен глава промяна=

Екипите на ЕнергоПро са отстранили по-голямата част от повредите в Разградско, съобщиха за Хоризонт от РИК.

Заради ураганният вятър десетки секционни комисии и в този час са без ток и работят на свещи и фенери в Силистра и Тутракан.


В звуковия файл можете да чуете репортажи на кореспондентите на БНР в страната.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе