Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Устройството превръща ПИН-а и паролите в история

Устройството превръща ПИН-а и паролите в история

Fujitsu day 2013 се проведе вчера в столицата. Мотото на тазгодишното събитие беше Reshaping ICT, Reshaping Business and Society и в рамките на деня бяха представени най-новите тенденции в сферата на технологиите. Едно от новите попълнения в семейството на Fujitsu е системата PalmSecure.

PalmSecure е биометрична технология, която разпознава личността само по структурата на вените на дланта. Безконтактното устройство на практика е лесно и хигиенично решение за сигурността, което може да се използва в частния и публичния сектор. Системата е подходяща за осигуряване на безопасност във финансови и банкови институции, в здравеопазването и в предприятия.

Устройството може да се използва за контролиране физическия достъп до охранявани територии, за достъп до персонални компютри и сървъри, при извършване на плащания през POS терминал, банкомати и др. При разполагане на ръката на няколко сантиметра от сензора, в рамките на секунда устройството прихваща инфрачервено изображение на структурата на вените на дланта, която е уникална за всеки човек. Специализиран алгоритъм превръща това изображение в цифров биометричен шаблон и го сравнява с база от данни с вече регистрираните шаблони. Алгоритъмът определя дали при сравнението на шаблоните има съвпадение, за да потвърди самоличността. Тъй като вените имат уникални отличителни черти, подправянето на такава рисунка е на практика невъзможно.

В различни точки на света PalmSecure вече доказва своята полезност в различни приложения. Най-крупната банката в Япония е един от потребителите на системата. Клиентите на банката могат да теглят пари от банкомат с кредитната си карта, в чийто чип е съхранен биометричен шаблон. Сканирайки структурата на вените на дланта, вградения в банкомата сензор сравнява генерираното изображение със съхраненото в банковата карта. А в САЩ над 800 хил. лица ползват PalmSecure в комбинация със здравните си карти, за да се идентифицират като пациенти на здравни заведения.

Нови попълнения има и в портфолиото на Fujitsu All new in touch. Ноутбукът Liifebook S904 е с революционен 13,3-инчов екран, подходящ за работа както на открито, така и на закрито. Животът на батерията му е 24 часа и притежава модулна концепция за оптически диск, втори харддиск или батерия. Сред новите таблети се отличава Stylistic Q704, който е с уникален 12,5-инчов дисплей и възможност за работа до 16 часа. През 2014 г. се очаква да бъде разширено предлагането и на бизнес таблети, подходящи за мобилни служителите като търговски представители, стюарди и учители.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе