Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Земеделци от цялата страна излизат на протест срещу нивомерите

Земеделци от цялата страна излизат на протест срещу нивомеритеЗемеделски производители от цялата страна ще протестират днес срещу изискването да монтират измервателни уреди във ведомствените бензиностанции. Според финансовото министерство с тази мярка ще бъде ограничена контрабандата на гориво. Земеделците обаче смятат, че ще бъдат натоварени с ненужни разходи.
Протестът, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите, ще се изрази в демонстративно зареждане на селскостопански машини от обикновени бензиностанции. В тази връзка, около 9.00 часа, за когато е насрочена акцията, се очакват задръствания по възлови бензиностанции в Силистра, Русе, Добрич, Пловдивско, Бургаско и Шуменско. Възможни са и затруднения при преминаването през Дунав мост в Русе.

Изискването за поставяне на измервателни устройства на съдовете за гориво, които ползват земеделците, е абсурдно и необосновано, коментира Даниела Димитрова, председател на Асоциацията на зърнопроизводителите от Крайдунавска Добруджа: В нашия район никой не е монтирал тези устройства. Освен финансово, те са и едно допълнително административно бреме. Значи всеки трактор, който аз днеска си заредя, трябва да си чукам касов бон, като се има предвид, че всяко гориво към момента, което ние зареждаме в базите си, в рамките на 24 часа сме длъжни да декларираме и регистрираме в НАП с електронните си подписи.
В района няма констатирани случаи на злоупотреба с гориво от земеделски производители, добави Димитрова: 
Да излезе министърът и да каже в кой земеделски производител е намерил такова. Просто е абсурдно да се смята, че ние ползваме контрабандно гориво. Горивото, което купуваме, има намален акциз. Ние нямаме сметка да не го купуваме с фактури и регламентирано.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе