Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Пожарът в Царските конюшни започнал от горе и тръгнал надолу

Пожарът в Царските конюшни започнал от горе и тръгнал надолу

Пожарът в „Царските конюшни" е започнал в горната част на сградата и е тръгнал надолу, не е изключена нито една версия, заяви днес директорът на СДВР ст. комисар Ивайло Иванов, цитиран от Агенция Фокус. Единственото, което знаем категорично до момента е, че огънят е започнал в горната част и е тръгнал отгоре надолу. Таванът, покривът и вторият етаж са пострадали. Все още обаче не е локализирано мястото, откъдето е тръгнал пожарът. Надяваме се това да стане, след като приключи вторият оглед, който тече в момента, заяви ст. комисар Иванов.

„Това е много стара сграда, това е стар вид строителство – т.нар. каратаван. Покривът е дървен, а вторият етаж е бил необитаем. Има много стаи, които са използвани като складови помещения с много струпани в тях мебели. Коридорът е бил доста пропаднал. Единствено на първия етаж е имало наематели - различни фирми и един паркинг, който основно се е използвал от наемателите от фирмите. Има един пострадал автомобил, чийто таван е пробит от горящи части, но за щастие няма пострадали хора", каза още директорът на СДВР.

При първоначалния оглед, който е направен от вишката, защото е невъзможно човек да отиде там на място, не са забелязани електрически инсталации на покрива и на тавана, от които може да тръгне евентуално пожарът. Но това, че не са видени при първия оглед, не значи, че няма, обясни той.

„Не изключваме нито една версия. Изводите ще ги правим, след като приключат огледите. Към този етап не може да наложим нито една версия – за да потвърдим или отхвърлим всяка една трябва да имаме конкретни доказателства", каза още ст. комисар Иванов. По думите му все още не е изяснено точно в коя собственост на сградата е бил пожарът. Предстои доста работа на колегите, които се занимават с извършването на оперативно-издирвателните и процесуално-следствените действия. Изземват се камери, набелязват се неща, които трябва да бъдат свършени, каза още директорът на СДВР.
Образувано е досъдебно производство за палеж на „Царските конюшни", все още не можем да изключим нито една версия за него, каза от своя страна градският прокурор на София Емилия Русинова.

„В рамките само на няколко часа от избухването на пожара до настоящия момент не можем да очакваме, че са извършени огромен по обем процесуално-следствени действия, защото и самото място след палежа не е позволявало. Извършен е един оглед на местопроизшествието, като в този момент се извършва и втори. Не изключваме нито една причина за възникване на пожара. Не можем нито да потвърдим, нито да изключим, че става въпрос за умишлен палеж, тъй като доказателствата по досъдебното производство не ни позволяват да направим такъв извод", обясни прокурор Русинова.

Тя припомни, че Софийска градска прокуратура внесе обвинителен акт срещу бившия областен управител на София Веселин Пенев за престъпление по чл. 219 и чл. 220, касаещ този имот. „Производството в досъдебната му фаза се разви за периода от септември 2016 г. до януари 2017 г., като обвинителният акт беше внесен на 24 януари 2017 г., но съдът го върна поради процесуални нарушения. Тези констатации на Софийския градски съд бяха потвърдени от Апелативния съд. Отново през юни 2017 г. Софийска градска прокуратура изпълни указанията на съда и внесе обвинителен акт, но той отново беше върнат и беше разпоредено да се гледа делото. Много интересно се разви след това самото производство – беше насочено разпоредително заседание, съобразно новите разпоредби на НПК. На това заседание съдът се произнесе не по всички точки, които законът задължава да се разпореди в едно такова разпоредително заседание. И беше насрочено второ разпоредително заседание, на което трябваше да се обсъдят само пропуснатите точки от предходното. Тогава един от съдебните заседатели си направи самоотвод и се наложи да се сформира нов състав с нов съдебен заседател и съдът прецени, че отново са допуснати съществени процесуални нарушения. А те бяха същите, за които съдът по-рано постанови, че не представляват такива съществени процесуални нарушения. Към настоящия Софийска градска прокуратура е протестирала този акт на Софийски градски съд и очакваме произнасяне от Софийски апелативен съд", обясни прокурор Русинова.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе