Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Студени досиета: Кой сложи бомбата в асансьора за Стоил Славов

Студени досиета: Кой сложи бомбата в асансьора за Стоил Славов

Преди 19 години бе сложено началото на показна серия от убийства на членове на бившата силова групировка СИК. През 2004 г. си отиват три знакови фигури на прехода – пръв е Стоил Славов–Телето, а няколко месеца след него са застреляни Милчо Бонев–Бай Миле и Дмитрий Минев–Димата Руснака.

Най-драматично загива може би Телето, пише Телеграф бг.

На 19 януари 2004 г. 44-годишният Славов, който към онзи момент се занимава с петролния бизнес на групировката, заедно с трима бодигардове влиза в асансьора на митичната сграда на столичния бул. „Джеймс Баучер“ №87.

Малко след 12 часа натиска копчето, за да се качи до третия етаж, където е офисът на фирмата му „Интерпетролиум енд партнърс“. Между първия и втория етаж избухва мощен взрив. Ударната вълна помита асансьора.

Адската машина с експлозив 600 г тротил е била поставена на покрива на асансьора от външната страна и задействана от GSM.

Всички в кабината са мъртви, експлозията ранява още седем души, а други 50 са евакуирани спешно.

В същата сграда кабинети имат останалите съдружници на Славов - Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов Маргина и Дмитрий Минев-Руснака.

Шокът след атентата е пълен. Гардове на иначе строго охраняваната сграда бягат навън.

Мъжете зарязват лъскавите си коли с отворени врати пред сграда и изчезват, пищят и плачат служителки в офисите.

МВР веднага се насочва към версията за „вътрешен човек“ в групировката, който е подготвил атентата.

Разследващите са категорични, че е невъзможно външен човек да преодолее охраната и да постави бомбата върху кабината на асансьора, а след това да знае точно кога Славов ще пристигне в офиса.

Но доказателства за това не се намират. Разпитвани са последните техници, извършвали месеци по-рано профилактика на асансьора, но те не знаят нищо.

Версия

Основната версия на разследването е, че атентатът е свързан с неуредени взаимоотношения в петролния бизнес.

Към онзи момент „Интерпетролиум енд партнърс“ е лидер на пазара и третата фирма след „Лукойл“ и „Петрол“ по продажба на петролни продукти на едро.

Медийни публикации от онзи период описват атентата като най-големия през последните две години, през които държавата се тресе от гангстерски битки.

А Стоил Славов е поредната фигура от съмнителния бизнес, която намира смъртта си. Славов, когото сикаджиите наричат Телето, бе един от по-малко известните основатели на бившата групировка СИК.

За разлика от останалите акционери там - Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов-Маргина и Дмитрий Минев-Руснака, които често попадаха в медиите, той предпочита да стои в сянка.

Официално той е акционер в 18 фирми, най-известните от които "Интерпетролиум енд партнърс", "Интергруп енд партнърс", "Империал груп", Корабна агенция "Интершип", "Карго контрол консултантс", "Унитурс".

В "Интергруп енд партнърс" Славов е съдружник с най-известните сикаджии Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата, Красимир Маринов-Маргина, Дмитрий Минев-Димата Руснака и Милчо Бонев-Бай Миле, Венцислав Стефанов. В "Интерпетролиум енд партнърс" Стоилов е съдружник само с Пашата, Маджо и Стефанов.

Бизнес

Славов е бивш служител на Управлението за безопасност и охрана (УБО) от времето на Тодор Живков. За първи път името му попада в криминалните хроники през 1990 г., когато като охрана на арх. Пламен Тимев-Ганди във вилно селище Дюни пребива бургаски бизнесмен.

При ареста му и последвалия обиск в квартирата му бургаската полиция открива автоматичен пистолет „Скорпион“. След този инцидент Славов се покрива за известно време. Отваря автосервиз до плувния комплекс на ЦСКА, а доста по-късно се свързва с бъдещите си партньори от СИК.

През 1993 г. регистрира първата си фирма - „Алфа 93“, с адрес хотел „Орбита“. Към онзи момент в същия хотел офиси регистрират и фирмите „Бултрейд-Д“ на Дилян Дорон и оръжейната фирма „Емко“ на Емилиян Гебрев. Там е адресът и на фирма Би Би Джи в която съдружници са Илия Павлов и Младен Михалев-Маджо. В хотел „Орбита“ е регистрирана и „Източноевропейска петролна компания“, съз­дадена от Тенчо Тенев-Свинаря. 

Общото между тези фирми е, че са на лица, свързани по някакъв начин с Първо главно управление на ДС и ползват консултантските услуги на бившия му зам.-началник о.з. ген. Любен Гоцев.

Стоил Славов никога не става акционер в застрахователна компания СИК, но влиза в петролните й фирми като „Интергруп енд партнерс“.

Твърди се, че самата „Интерпетролиум“ се е замогнала в годините на югоембаргото – 1998-99 г. Дружеството е разработвано по разработката „Градуси“, но нищо не е доказано.

През 1998 г. Славов беше арестуван заради рекет на шуменския бизнесмен Петър Петров-Ретрото. Впоследствие Ретрото не го разпозна сред биячите си и Славов е освободен.

Последният му сблъсък със закона е от 1999 г., когато автоапаши крадат мерцедеса на жена му, но много бързо го връщат, след като разбират на кого е. Първият регистриран опит за покушението му е през 1997 г., когато на бул. "Черни връх" в движение бе задействана бомба в негов мерцедес.

МВР не огласи подробности. Колата бе карана тогава от негов съдружник. След атентата в асансьора от МВР официално оповестяват, че са имали оперативна информация за готвеното покушение. Вече 19 години извършителите и поръчителите на убийството не са разкрити.

Жоро Главата се изнесе в Гърция

Синът на Стоил Славов – Георги, след поредица изцепки с плеймейтки и проблеми със закона в България, предпочете да се изнесе в Гърция. През 2014 г. наследникът на сикаджийския бос си купи луксозна къща на единия от ръкавите на полуостров Халкидики.

Така хем е близо до родината си, хем не живее в нея, а само когато прецени, се връща у нас. Приближени до Главата твърдят, че луксозният му имот се намира на главния ръкав на Халкидики – Касандра.

А след като му се роди и второ дете, Главата се е кротнал. Спрял е да излиза със старите авери и вече бил улегнал, твърдят запознати.

Според тях Главата броил над 200 000 евро за гъзарската придобивка край рибарското градче Ханьоти. След смъртта на Стоил Славов младият Жоро и майка му Вера Славова опитаха да продължат семейния бизнес, но с променлив успех.

Все още управляват фирма за горива, както и хотели в курортите Слънчев бряг и Боровец.

 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе