Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Британец ни подпали чергата с тероризъм. Край него ври и кипи

Британец ни подпали чергата с тероризъм. Край него ври и кипи

28-годишният британец Дейвид Майкъл Бодил, когото Интерпол издирва с червена бюлетина заради подозрения за терористична дейност, остава в ареста. Това реши днес Окръженият съд в Плевен. До три дни постановлението може да се обжалва в Апелативния съд във Велико Търново.

ВИЖ ОЩЕ: Страшен скандал! Острие на ДБ в топли връзки с британеца Бодил

Младият мъж беше арестуван при специализирана полицейска операция в никополското село Любеново вчера. Британските власти го разследват за подготовката на терористични действия. Утре в 14:00 часа започва делото по същество за екстрадирането на британския гражданин.  

Днес в Окръжната прокуратура-Плевен чрез Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" към МВР е постъпила заповед за арест по отношение на обявения за международно издирване британски гражданин Дейвид Бодил. Окръжният съд постанови мярка за неотклонение "задържане под стража".

Служебният адвокат на Бодил Жоро Нинов не поиска излизането му от ареста.

"Нямам аргументи за това да поискам да бъде взета по отношение на него друга мярка за неотклонение, защото при издадения и получен формуляр за изпълнение - в Република България и в Окръжния съд в Плевен, са спазени всички изисквания за закона и няма основание. Целта на това задържане е да бъде лишен от възможността да се укрие, да се яви в това производство за екстрадицията му в Англия", коментира Нинов.

В същото време във вътрешната комисия в парламента закрито заседание се проведе изслушване на МВР-шефа Иван Демерджиев и на директора на ДАНС Пламен Тончев за всички обстоятелства, свързани с Бодил.

От края на ноември Дейвид Майкъл Бодил се мести да живее в къщата на дядо си Филип в Любеново след изявление в социалните мрежи, че е преследван за "нещо, което дори не е престъпление и предпочита да умре в чужда държава вместо да прекара остатъка от живота си в затвора в родината си".

По информация от прокуратурата в къщата в никополското село са открити схеми за направата и взривяването на бомба.

Бодил е роден на 12 февруари 1994 година в Нотингам, за последно е живял в Бъкстън, Дарбишър.

Плевенският окръжен съдия Румен Лазаров отчете, че след издадена на 2 март 2020 г. заповед е претърсено жилището на издирвания британец в родината му.

Там са открити вещества под формата на течност и прах, включващи над 1 кг въглерод, 10 кг калиев нитрат, 1,2 кг сяра и 990 мл ацетон, които отговарят на състава на експлозивен черен барут. Те са съвпадали и с написаните съставки за взривни съединения в рецептите, които също са намерени в дома на Бодил.

Вследствие на това от 28 декември миналата година е издадена заповед за задържането му от съдия в Уестминстър, Лондон. Тя е за нарушаване на местния Закон за взривните вещества от 1883 година, касаещо подготвяне и притежаване на експлозиви, и предвижда наказание доживотен затвор.

Прокурорът Снежана Георгиева отчете, че нарушенията на законодателството във Великобритания, за които го издирват властите там, представляват престъпление и според Наказателния кодекс у нас. Освен това той е излязъл от родината си, знаейки че срещу него има производство, което предполага, че може да се укрие.

Затова беше поискана постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". Служебният адвокат на британеца се съгласи с доводите на обвинението и че това е единственото възможно развитие към този момент.

Бодил заяви, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби". "Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", сподели той в съдебната зала.

Посолството и консулските власти на Обединеното кралство ще бъдат уведомени за решението на съда в Плевен за постоянното задържане в ареста на Бодил.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе