Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Телефонните номера изчезват до 5 години

Телефонните номера изчезват до 5 години

Разговорите по интернет напълно ще заместят далекосъобщенията

Днес няма човек в България, който да няма или поне да знае как изглежда телефонът. Технологията позволи телекомуникационните средства да се променят до неузнаваемост само за 5 години. Но със сигурност рядко се замисляме какво представлява това устройство, което носим в джоба си.

Изобретяването на телефона става възможно благодарение на усъвършенстването на електрическия телеграф. Често се спори кой е създателят на телефона, тъй като редица учени и изобретатели участват в този процес. Ранната история на телефона все още не е изяснена и е пълна с противоречия, твърдения и контратвърдения, които стават още по-объркващи от многобройните дела по установяване на патент. Патенти в крайна сметка са дадени на Александър Греъм Бел и Томас Едисън.
През следващите години телефонът, получил популярност като конструкция и масово приложение, е изобретен през 1876 г. от шотландския учен Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет. Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел, са до съседната стая, където се намирал помощникът му, Томас Уотсън.

Но как е ставало предаването на телефонния сигнал? Днес не се замисляме, защото знаем, че сателитите са тези, които на практика ни свързват. Но в началото не е било така.

Телефонната централа е телекомуникационното устройство, което е предавало телефонен сигнал от даден апарат на друг и осигурявало връзката между тях.

Телефонните централи се появяват в началото на XX век, след като абонатите на телефонните мрежи в големите градове нарастват като брой и се налага организация на свръзката между тях. Първи се появяват ръчните телефонни централи (наричали ги още номератори).

Днес телефонни централи няма, а скоро съвсем не на шега е възможно да изчезнат и телефонните ни номера. "В следващите 5-10 години никой няма да използва телефонни номера, за да проведе телефонен разговор", съобщава вестник The Copenhagen Post и допълва, че "интернет профилът или имейл адресите ще заменят нуждата от запомнянето на поредица от числа".
"Телефонните номера вече изчезват и ще бъдат пълна отживелица в следващите пет години. В близко бъдеще хората ще получават обаждания пред своя профил в Мрежата или на имейлите си", коментира Торбен Рюне, телекомуникационен анализатор в консултантска компания.

Според Рюне смартфоните дотолкова са се развили и мрежите за пренос на данни са така напреднали, че скоро интернет връзката ще бъде стабилна колкото всяка далекосъобщителна мрежа.

"Технологично е възможно телефоните да бъдат премахнати още сега. Единствената причина промяната да не се е състояла все още е, че индустрията трябва да приеме определени стандарти за кодиране на личните данни", пояснява експертът Николас Фредериксен.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе