Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Технологиите променят света на забавленията

Технологиите променят света на забавленията

Виртуалната реалност ще измести традиционните електронни игри

Допълнителни джаджи симулират допир и създават още по-наситено изживяване

2015 г. безспорно беше една от най-силните години за гейминга изобщо. Получихме куп уникални по рода си игри, бяха завършени редица култови поредици, електронните спортове добиха невиждана популярност и геймърът завинаги захвърли асоциалния си плащ и пое по пътя на мейнстрийм културата. Обективно погледнато последната година, представила толкова много хитови заглавия, нови гейм технологии и цялостно развитие на индустрията, беше 2011 г. Но може би транзитните години, които в повечето случаи заклеймяваме като "слаби" или "посредствени", са по-важни отколкото си мислим. Наблюдавайки тенденциите през 2015 г. и вече обявените игри и джаджи за 2016 г., от в. "Стандарт" решихме да направим няколко прогнози за следващите 365 дни. Дали те ще окажат верни и дали 2016 г. ще бъде толкова успешна колкото настоящата, както за геймърите, така и за продажбите на електронни игри, ще разберем чак след като и тя започне да се отправя към своя край.

2016 г. ще бъде годината на VR технологиите. Устройствата за симулация на виртуална реалност и способността им да ви отведат в един друг свят, почти напълно блокирайки реалния, ще променят не един и два ентъртеймънт модела, както и позициите на компаниите на пазара. Oculus Rift, собственост на Facebook и Oculus VR, е най-големият пример за това или поне най-познатият такъв. Пълнометражни и анимационни филми за този "шлем" вече са готови или са в процес на разработка. Създадени са допълнителни джаджи към основния сет, симулиращи допир и съответно предоставящи още по-имерсивно изживяване. Нужно ли е изобщо да споменавам огромната, постоянно разрастваща се, библиотека от игри, които също са в завършен или почти завършен етап на разработване или транзакция от конвенционален тип към VR? Oculus Rift излиза в продажба през първата четвърт на 2016 г. Но той няма да бъде привличащия фактор за гейминг общностите към VR технологиите. Тази чест се пада на Steam VR и PlayStation VR.

Steam VR е създаден от Valve Corporation в партньорство с тайванския технологичен гигант HTC. Вероятно той ще работи само включен към конзолата на Valve - Steam Machine, но това ще бъде потвърдено през януари на CES 2016. Тази машинка носи нова надежда на поколения геймъри, че най-сетне ще видят Half-Life 3. В началото на декември в нета дори се появи лийк от датабазата на Steam, показващ именно това. За сега не е потвърдено, че лийкът е истински, но той не е и отречен. Във всеки случай "I've done my waiting" (коледният дух ме кара да цитирам "Хари Потър") за тази емблематична игра и не виждам по-добър начин поредицата да бъде възродена освен чрез виртуална реалност.

Но дори да не излезе, Steam VR все пак има огромно предимство пред Oculus. Създаден е от компания, поставила фокуса на цялостната си работа върху най-доброто гейминг изживяване за клиентите си.

PlayStation VR от своя страна ще работи само с конзолата на Sony - PlayStation 4. Това е шлемът, който ще идва в пакет с най-продаваната конзола от последното конзолно поколение. Към края на ноември над 30 млн. броя от PlayStation 4 са продадени в целия свят, давайки на компанията 55% дял от световния конзолен пазар. А игрите, които в момента биват създавани специално за PlayStation VR и онези по-стари класики, които ще бъдат трансформирани за шлема, безспорно ще си струват. Аз лично нямам търпение да се даде още една възможност за комерсиален успех на култ-класики като Okami (Capcom, 2006 г.) благодарение на новата технология. Или отново да преживея емоционално-визуални шедьоври като Journey (Thatgamecompany, 2012 г.), като този път почувствам, че наистина съм в това произведение на 3D изкуството. Във всеки случай PlayStation VR ще бъде един от по-успешните шлемове за симулация на виртуална реалност. А 2016 г. определено може да наречена година на PlayStation 4. Конзолата ще запази огромната си преднина пред конкурентите Xbox One и Nintendo Wii U. Хардуерните спецификации, биещи с много машинката на Nintendo и с малко, но достатъчно, тази на Xbox One, отдавна решиха кой е победителя в конзолната война на последната генерация. Конзолният пазар вече й принадлежи. Заради това през 2016 г. само ще се насладим на плодовете на труда на маркетинг отдела им, който адекватно прецени компанията да не влиза с главата напред в оспорваната 2015 г. Вместо това те пуснаха само една изключително силна игра в началото на година, изпреварвайки всички останали и завземайки геймърските сърца. Говоря разбира се за Bloodborne. След това японците просто седнаха на купищата си пари и наблюдаваха патакламата, която се разигра. Големите заглавия излизат през 2016 г. и вече нямаме търпение да си лепнем ръчичките върху Uncharted 4, Final Fantasy XV, The Last Guardian (време беше, Team ICO!), Horizon Zero Dawn, нов Street Fighter и още много други.

Най-големите изненади
се чакат през 2017 г.

И все пак 2016 г. ще бъде в пъти по-спокойна от 2015 г. В края на миналата 2014 г. всички около мен говореха, как нямат търпение да излезе еди-коя-си игра. Сега всички говорят как нямат търпение да чуят повече информация около Cyberpunk 2077 на CD Projekt RED, Mass Effect Andromeda на Bioware, новият проект на Хидео Коджима, новата игра на Irrational Games, римейка на Final Fantasy VII и други бъдещи игри.

Така че ни очаква една "транзакционна" година. PlayStation 4 ще продължи да царува и продажбите на конзолата ще скочат още повече. Електронните спортове ще продължат да се разрастват, дори няма смисъл да говоря за тях след като тази година имахме турнир със 17 млн. доларов награден фонд. Но в крайна сметка, най-доброто предстои. С нова конзола от Nintendo, ново конзолно поколение в близките 2-3 години, и по-големи и по-брутални игри през 2017 г.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе