Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Здраве и стил на живот - избрано от печатаДенонощни аптеки има само в 17 областни града в страната, алармира МОНИТОР. В останалите 11 хората, ако се разболеят след работно време, няма от къде да си купят дори аспирин. Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Търговище, Разград, Кърджали, Смолян, Силистра и Ямбол, установи проверка на „Монитор“. Така на практика без възможност за лечение по всяко време на денонощието остават 1221 българи. На някои места като Видин, Ловеч, Плевен, Търговище, Смолян и Кърджали по 1-2 аптеки работят на удължено работно време до 20 ч. Само една във Видин работи до полунощ. Оказва се, че няма законова пречка в тези градове да има и денонощни, но самите собственици не искат да работят нонстоп, тъй като в такъв случай трябва да назначат повече персонал, да плащат още заплати и осигуровки.

И тази година хиляди млади българи ще изберат чуждите пред българските университети, информира СЕГА. Процентът на заминаващите се запазва близко до нивото от миналата година - между 10-12% от завършилите средно образование. Най-много  зрелостници се насочват към Великобритания. След това са Холандия, Германия, Франция, Дания. Сред най-търсените специалности са бизнес и икономика, програмиране и компютърни науки, медии и комуникации и др. Това показват данни на просветното министерство за броя на легализираните дипломи, с които се кандидатства в чужбина.

По около 1200 нови столичани се регистрират всеки месец. Това показва справка на „Монитор“ в регистрите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и МВР, пише МОНИТОР. Според цифрите само за последния месец в столицата по настоящ адрес са се регистрирали 1168 души, а са се дерегистрирали 1253-ма. Предполага се, че втората цифра е на хора, които просто са сменили настоящия си адрес с постоянен. Данните сочат, че от близо 3-милионна София едва 1 294 792-ма души имат постоянен адрес към юли месец 2018 година. Това означава, че половината граждани на столицата не могат да използват административни услуги, както и че не плащат местните си данъци и такси в софийската община.

Над 2.8 млн. лв. е платила Агенция "Пътна инфраструктура" от 2013 г. досега, тъй като е била осъдена от граждани и застрахователи заради лошите пътища, пише СЕГА. Тъй като АПИ отговаря за републиканските пътища, всеки, пострадал при инцидент по тях, станал заради дупки, непочистен сняг или друг проблем, може да заведе иск за непозволено увреждане и да търси обезщетение. Ако съдът го признае, сметката плащат данъкоплатците. 1.42 млн. лв. от изплатените от АПИ за последните 5 години са на хора, пострадали при катастрофи на републикански пътища. Останалите са потърсени от застрахователни компании, които са изплатили преди това на свои клиенти застраховки "Каско" заради потрошените им по пътищата коли.

Наши туристи в чужбина се оплакват за нелоялни практики от онлайн платформи за отдаване на коли под наем. Въпреки сключени застраховки на возилата заради драскотини по возилата фирми за рент-а-кар взимат стотици евро, оплакват се потърпевши пред МОНИТОР. Български потребител използва латвийски сайт, за да резервира кола под наем за своята почивка в Малта, като сключва и допълнителна застраховка за колата. При връщане на колата в офиса на фирмата служителите установяват, че има лека драскотина, оценена на 400 евро. 

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе