Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

87% от смартфоните с Android подлежат на хакерска атака

87% от смартфоните с Android подлежат на хакерска атака

Университетът в Кеймбридж направи проучване, което показва, че производителите на смартфони не се справят достатъчно добре с тяхната сигурност, защото около 87% от устройствата са уязвими на хакерски атака, съобщава университетът на своя сайт, цитирани от Дневник.

Всеки от тези телефони разполага с минимум една уязвимост от критично значение. Основната причина за това е, че производителите не обновяват софтуера на устройствата си. Друг проблем е, че никой не знае и не поема отговорност за сигурността на смартфоните, а освен това производителите не дават ясна информация на потребителите дали устройствата са сигурни и дали ще получават обновления, коментират специалистите.

Техният анализ е базиран на информация, която е събрана от 20 хил. устройства с Android. За целта е използвано приложението Device Analyzer. Резултатите показват, че устройствата с Android получават средно по 1.26 ъпдейта на година. 875 от устройствата са уязвими на поне един от 11-те проблема, които са били открити през последните пет години.

Специалистите се надяват, че чрез даване на гласност на този проблем, потребителите ще повишат изискванията си към смартфоните, което ще накара производителите и операторите да полагат повече усилия. Проучването показва още, че Google, LG и Motorola се представят доста по-добре в тази област отколкото Samsung, HTC и Asus.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе