Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Служителите на РЗИ-Търговище се събраха на мълчалив протест

Служителите на РЗИ-Търговище се събраха на мълчалив протест

На мълчалив протест в обедната си почивка излязоха служителите от Регионалната здравна инспекция в Търговище. Той продължи до 13 ч., като здравните инспектори закачиха лентички, на които пише „Аз протестирам”. Техните искания са в подкрепа на тези на колегите им от цялата страна.
В здравните инспекции в Шумен, Разград и Силистра протести няма, показа проверка на Радио Шумен. Работещите в шуменската здравна инспекция подкрепят исканията на колегите си от страната, коментира директорът на РЗИ Шумен д-р Пепа Калоянова.
„Наистина заплащането в РЗИ е много ниско и това създава проблеми. Подкрепяме протеста, но никой от инспекцията не е създал организация дори за символичен протест“, обясни д-р Калоянова.
За първи път днес бе обявен ден на отворените врати в Регионалната здравна инспекция в Шумен. В предиобедните часове на деня голяма посещаемост на инспекцията от граждани нямаше, видя репортер на Радио Шумен. Инспекторите ще приемат граждани днес до 15 часа.

Исканията на здравните служители:

1. Допълнителното възнаграждение (класът за прослужено време) да бъде възстановено и да бъде извън основната заплата – за служителите по служебни и по трудови правоотношения в РЗИ, след което до 15.05.2014 г. да се повишат основните работни заплати до нивото на средната заплата в бюджетната сфера, като за 2014 г. увеличението да бъде с 30%.

2. Осигуряване на средства за изплащане на допълнителните възнаграждения за постигнати резултати, съгласно Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация, тъй като от нейното приемане - 26.06.2012 г. до настоящия момент такива възнаграждения в РЗИ не са получавани.

3. Стойността на представителното и униформено облекло на служителите, включително и на тези по трудови правоотношения, да бъде в размер не по-малък от размера на минималната работна заплата за страната.

4. Командироването на служителите в населени места, извън местоположението на съответната РЗИ, да се извършва съгласно Наредба за командировките в страната и да бъде финансово обезпечено.

5. Преустановяване на тенденцията за постоянно редуциране (съкращаване) на числения състав на РЗИ, тъй като в последните години бяха извършени сериозни съкращения и преструктуриране при все по-високи изисквания и отговорности, а средата за работа става все по-рискова и агресивна.

6. Провеждане на среща с 2-3 представители от всяка РЗИ, избрани на общи събрания на служителите, на която да се поставят всички наболели проблеми. Срещата да се организира и проведе в МЗ до 30.04.2014 г. и на нея да се покани и министъра на здравеопазването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе