Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Съдът на ЕС защити употребата на хиперлинкове

Съдът на ЕС защити употребата на хиперлинкове

Люксембург. Върховният съд на Европа е постановил, че употребата на хиперлинкове не е в нарушение на закона за авторското право на ЕС. По-конкретно, той е постановил, че пренасочване на посетители в даден сайт към "защитени" работи на други хора чрез хипервръзка не представлява правно нарушение.

Съдът на Европейския съюз бе сезиран от шведски апелативен съд заради дело, заведено в скандинавската страна от журналисти срещу сайт, направил свободно достъпни техни материали чрез хиперлинкове. Журналистите обвиняват сайта Goteborgs-Posten, че е нарушил авторските им права, като не е поискал разрешение от тях за качването на хиперлинковете към статиите им. От шведското дружество Retriever Sverige, което е собственик на сайта, твърдят, че той само препраща потребителите към мястото, където статиите могат да бъдат открити.

Като се позовават на Евродиректива от 2001 г. относно хармонизирането на някои аспекти на авторското право и сродните му права, съдиите в Люксембург решиха, че собственик на уебсайт, какъвто в случая е Retriever Sverige, може без разрешение от носителите на авторското право да препраща чрез хиперлинкове към защитени произведения, които са свободно достъпни на друг сайт. Това обаче не би било така, ако хиперлинк позволява на потребителите да заобиколят ограничителните мерки, наложени на сайта, където е поместено закриляното произведение, изрично се посочва в решението на Съда на Европейския съюз.

Решението на съда в Люксембург, с което шведските съдебни власти са длъжни да се съобразят, бе очаквано с голям интерес. Ако магистратите бяха подкрепили позицията на шведските журналисти, че сайтът е нарушил авторските им права, това можеше да има сериозно влияние върху начините, по които потребителите най-често споделят информация в социалните мрежи, сайтове, чатове и др.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе