Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Роботи оставят без работа 5 млн. души

Роботи оставят без работа 5 млн. души

Заради Четвъртата индустриална революция

Жените ще бъдат най-засегнати от предстоящите промени

Над 5 млн. работни места ще бъдат загубени до 2020 г. в резултат от развитието на генетиката, изкуствения интелект и други технологични промени, сочи изследване на Световния икономически форум (WEF), цитирано от Bloomberg. Около 7 млн. работни места ще бъдат загубени, а 2 млн. ще бъдат открити благодарение на технологичната промяна в 15 основни развити и развиващи се икономики, твърдят основателят на WEF Клаус Шваб и членът на борда на директорите Ричард Саманс в изследването "Бъдещето на професиите". Тези изводи са част от проучване, обхващащо 15 икономики с около 1,9 млрд. работници, или 65% от работната сила в света. Размитите граници между физическата, дигиталната и биологичната сфера са равнозначни на Четвърта индустриална революция според WEF. Темата беше засегната по време на годишната среща на политици, учени и икономисти в Давос, Швейцария.

Първата индустриална революция започна във Великобритания в края на 18. век с механизирането на текстилната промишленост. Дейности, изпълнявани преди с изтощителен ръчен труд в стотици тъкачни работилници, са събрани на едно място в памучната фабрика и така се ражда заводът. Втората индустриална революция е извършена в началото на 20. век, когато Хенри Форд въвежда движещата се поточна линия и дава начало на епохата на масовото производство. Форд е прочут с крилатата си фраза, че купувачите на коли могат да имат всеки цвят, който си харесат, стига той да е черното. Първите две индустриални революции направиха хората по-богати и ги доведоха в градовете. В момента ставаме свидетели на трета индустриална революция. Промишлеността се дигитализира. Вече се използват нови материали, умен софтуер, по-сръчни роботи, нови процеси на производство и цял набор от базирани в интернет услуги.

Но предстои масово навлизане на роботи в повече сфери от живота. При Четвъртата индустриална революция вече става въпрос за комуникация машина-машина (М2М), машина-човек, интернет в производствените процеси, интернет на нещата (IoT), индивидуализация на масовите продукти, които да са "по мярка" на клиента.

Настъпването на работите вече е гореща тема, благодарение на книги като "The Second Machine Age" и "The Rise of the Roborts", а главният икономист на Bank of England Анди Халдейн предупреди, че милиони работни места са поставени под риск заради автоматизацията - проблем, с който властите трябва да се заемат.

"За да предотвратим най-лошия сценарий - технологична промяна, придружена с недостиг на таланти, масова безработица и нарастващо неравенство - преквалификацията и повишаване на вече съществуващата на днешните работници ще бъде от решаващо значение", твърдят авторите на проучването. "Не е възможно да се справим със сегашната технологична революция, само като чакаме следващото поколение да стане по-подготвено", пише в анализа. Според други икономисти от четвъртата индустриална революция ще има полза, само ако тя въври с повишаване на доходите на хората. В противен случай просто няма да има достатъчно търсене за все по-нарастващите производствени възможности на заводите. А това пък може да доведе до фалита им. Защото роботът няма да похарчи пари за нова кола или телевизор. Този проблем вече се забелязва и един от резултатите са дефлационните процеси в Европа.

Роботи оставят без работа 5 млн. души

Хората на административни длъжности, които работят в офиси, ще понесат две трети от загубите на работни места, като "рутинните офис функции са изправени пред риск да бъдат опустошени", пишат авторите на проучването. Жените ще бъдат непропорционално засегнати от промените заради по-слабото им участие в областта на точните науки, технологиите, инженерните и математическите професии, посочват авторите. Страните, които обхваща проучването, включват Австралия, Бразилия, Китай, Франция, Германия, Индия, Италия, Япония, Мексико, Южна Африка, Турция, Великобритания и САЩ.

"Изключително важно е компаниите да имат активна роля в подкрепата на сегашната работна сила чрез преквалификация, така че тези хора да имат проактивен подход към тяхното учене през целия живот, а правителствата да създават благоприятна среда, за да помогнат", посочват авторите на проучването.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе