Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Редки и скъпи автомобили (галерия)

Редки и скъпи автомобили (галерия)

Детройт. На автосалона в Детройт компания Porsche показа спортния модел 911 Targa от ново поколение, чийто дизайн е изпълнен в стила на едноименната класика от 60-те г. Какви подобни интересни и редки автомобили може да си купите онлайн или на търг?

Ferrari 246 GTS Dino Convertible, модел 1973 г
Продавач - Drive Source (САЩ)
Цена - $298 500

Ferrari 246 GTS Dino не е най-рядкото "черно конче" в историята. Моделът се произвежда от 1972 до 1974 г., като за този период от фабриката в Маранело са пуснати около 3500 броя. От тях 1274 са тип "тарга". Това обаче не пречи на автомобила да струва доста пари. Един от тях, произведен през март 1973 г. (година след официалния дебют), се продава в САЩ за 298 500 долара. Само като хвърлите поглед върху колата става ясно защо тя струва толкова - защото е прекрасна! Продавачът твърди, че по-голямата част от детайлите на това 246 GTS са оригинални. В началото този автомобил е бил син, но после един от собствениците го пребоядисва в червено. Моторът е 2,4-литров с мощност около 200 к.с. Пробегът е 125 000 км, което прави по около 3000 км годишно от датата на производството. С това също се обяснява високата цена, защото 300 000 долара за модел Dino не е нищо. Другите струват много повече.

Triumph TR4A IRS Surrey Top Roadster, модел 1967 г.
Продавач - Kastner&Partners Garage (США)
Цена - $32 500

Triumph TR4A не е най-красивият автомобил в света. Някои дори не биха го нарекли и симпатичен. Особено заради фаровете му. Вкусове разни, пък и дизайнът не е главната ценност на

TR4A. Тъй като именно този модел наричат "майка" на "таргите". На пазара той се появява през 1965 г., а въпросният автомобил - 2 г. по-късно. От 1971 г. той е принадлежал само на един собственик. Почти целия си живот този Triumph е изкарал в слънчева Калифорния, няма никаква ръжда, а салонът е почти в идеално състояние. Освен това е снабден с опционално независимо задно окачване. Двигателят е 2,1-литров с мощност 104 к.с. Ако си падате по такива автомобили - побързайте!

Porsche 911S Soft Window Targa, модел 1967 г.
Продавач - PORSport.com (САЩ)
Цена - $229 900

Не може да не споменем модела, който за мнозина олицетворява този тип каросерия. Porsche 911, разбира се. В дадения случай това е S версия с мощност 180 к.с., произведена през 1967 г. Именно годината на производство е основното в този автомобил, тъй като през 1968 г. задното стъкло на всички 911-ки с каросерия тарга става фиксирано, а не като при този екземпляр. За почти полувековната си история колата е претърпяла доста реставрации, което е напълно естествено. Последните работи по нея са извършени през 90-те, след което тя не е карана много. Двигателят е оригиналният 6-цилиндров.

Lancia Beta Spider, модел 1982 г.
Продавач - частно лице от Германия
Цена - 6450 евро

Доста достъпен автомобил в списъка. Разбира се, тази италианска тарга няма как да се мери с Ferrari - под капака й е 2-литров бензинов двигател с мощност 106 к.с., съчетан с 5-степенна механична скоростна кутия. Но пък и цената й няма да накара очите ви да изхвърчат от орбитите си - едва 6450 евро. За своите 32 години автомобилът е сменил трима собственици и е навъртял 86 000 км. Който реши да си я купи, ще получи Lancia в наистина доста добро състояние. Не е изгнила, което с "италианки" от 80-те г. е голяма рядкост. Освен това настоящият й собственик е сменил акумулатора, стартера и гумените уплътнения на прозорците. Скоростната кутия е ремонтирана.

Reliant Scimitar GTC SE8, модел 1981 г.
Продавач - Historics at Brooklands (Вбр)
Цена - 4200-6000 евро

Спомняте ли си един смешен триколесен автомобил, наречен Reliant Robin? А може ли да си помислите, че компанията, която го произвеждаше, пусна не само него, но и някои доста интересни, дори ексклузивни модели? Като

Scimitar GTC SE8, който започва да слиза от поточната линия през 1980 г. Един от тези екземпляри ще бъде пуснат в продажба на търга на Historics at Brooklands на 8 март. Това е най-редкият модел в списъка ни, тъй като конкретно този автомобил е произведен през 1981 г.. Тогава всички тарги, пуснати под марката Reliant, са точно 3 броя. Моделът може да се окаже доста интересен подарък за съпругата ви по случай 8 март!

Peugeot 308 грабна приза за интериорен дизайн

Иновациите в новото Peugeot 308 бяха оценени и от журито на ежегодния Международен автомобилен фестивал в Париж. Семейният хечбек на французите бе удостоен с наградата "Най-красив интериор на годината". Призът става още по-ценен, тъй като тази година журито е съставено от представители на моторните спортове, архитектурата, дизайна, модата, културата и медиите.

В конкурса се състезаваха лансираните през 2013 г. автомобили. Те бяха оценени според качеството, дизайна и функционалността на интериора, баланса на обемите, материалите, използваните цветове и други качества. Номинираните в категорията коли, освен Peugeot 308, бяха още Alfa Romeo 4C, BMW 4 и Mercedes CLA.

"Тази награда е признание за оригиналността, иновативността и качеството на цялостната концепция i-Cockpit в новия 308, който отразява новата интериорна идентичност на Peugeot. Със своя изчистен дизайн и интуитивно място на водача, новият 308 спечели журито. Неговият компактен волан, уреди на нивото на очите, голям сензорен 9,7-инчов екран и висока централна конзола предлагат неповторимо удоволствие от шофирането", с гордост заявиха от френския автопроизводител.

Освен престижната награда обаче доказателство за качествата на новия семеен хечбек от компактния клас на Peugeot са и постъпилите вече над 43 000 поръчки от Европа, въпреки че колата бе лансирана едва в края на 2013 г.

Fiesta стигна до Космоса

Новото поколение на Fiesta може да стигне до Космоса. Това се получава при условие, че всички продадени в Европа през миналата година 293 663 бройки от малкия Ford бъдат наредени една след друга. По този начин ще бъде постигнато разстоянието от 439 км, a от Земята до Международната космическа станция са точно 426 км.

Освен това постижение Fiesta може да се похвали и че за втора поредна година е най-продаваният автомобил в класа си на Стария континент. "Fiesta се харесва както на клиентите, привлечени от страхотното ? пътно поведение, така и на тези, интересуващи се от икономичността на наградения еднолитров EcoBoost двигател", коментира Ролант де Ваард, вицепрезидент по маркетинг, продажби и услуги във Ford-Europe. Клиентите на градския автмобил на марката намират именно него за най-подходящ за тях благодарение на всичките 11 400 модификации - от динамичната и практична Fiesta ST до ултра икономичната Fiesta ECOnetic, добавя де Ваард. Заради засиленото търсене на модела, от този месец заводът на Ford в германския град Кьолн вече работи с допълнителни смени и увеличава производството на Fiesta до 110 автомобила на ден.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе