Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Разрешиха електронната библиотека на Google

Разрешиха електронната библиотека на Google

Ню Йорк. Интернет гигантът Google може да продължи със създаването на глобалната електронна библиотека Google Books чрез дигитализиране на книги. Това решение беше взето в четвъртък от нюйоркския съдия Дани Чин, който отхвърли искането на гилдията на американските писатели.

Делото по този случай започна още през 2005 година. Гилдията на писателите твърдеше, че намерението на Google да дигитализира милиони книги нарушава авторските права. На страната на гилдията застанаха и най-големите търговци на електронни книги както в САЩ, така и в Европа.

През 2008 г. страните сключиха извънсъдебно споразумение, според което Google да изплати 125 млн. долара на гилдията. С тези пари трябваше да се обезщетят авторите, чиито книги са били дигитализирани без тяхното съгласие. През 2011 г. обаче съдът не одобри сделката.

Сега съдията отхвърли претенциите на гилдията, посочвайки, че сканирането на книги не е нарушение на закона, а Google действа в интерес на обществото. Според него електронната библиотека ще позволи на студенти, преподаватели , изследователи и на много хора лесно да намерят най-подходящата книга, без да се нарушават авторските права на писателите.

Google приветства решението на съда. От своя страна изпълнителният директор на гилдията на писателите Пол Ейкън заяви, че е разочарован от решението и възнамерява да обжалва.

През април тази година Google съобщи, че вече са дигитализирани над 30 милиона книги за своята библиотека.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе