Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Разочарованието YouTube Music

Разочарованието YouTube Music

Музикалната платформа на най-големия сайт за видеосподеляне е по-малко функционално, отколкото може да бъде

Услугата е достъпна за хората, плащащи си 10 долара на месец за премиум абонамент

Новото приложение YouTube Music е провал. Разочароващо, но факт. YouTube е една от големите сили в разпространението на дигитална музика, а ни предлага това... нещо. Музикалната платформа на най-големия сайт за видеосподеляне трябваше да промени музикалната сцена завинаги. Да вдъхне нов живот на една залязваща ентъртеймънт индустрия, която за фискалната 2014 г. успя да изкара едва 15 млрд. долара. Е, не успя да промени абсолютно нищо.

Обявена миналия месец YouTube Music е големият ход в стратегията на Google да накара потребителите да се включат в новия платен абонаментен план YouTube Red. Казано съвсем накратко, YouTube Red предлага възможност за достъп до пълното съдържание на сайта за видеосподеляне без досадни реклами (които хората така или иначе блокират с AdBlocker), с допълнително ексклузивно съдържание и редица други услуги благинки. Горе-долу всичко, което досега предлагаха от Google, само с един печат "Premium" като допълнение. А ексклузивното съдържание и допълнителните услуги ще се запитате вие. Именно това представляват YouTube Music и платформата за live-streaming YouTube Gaming, която излезе преди няколко месеца. Теоретично погледнато, това са нови услуги, достъпни за хората, плащащи си 10 долара на месец за премиум абонамент. На практика това е опит за раздробяване на цялостния пакет услуги, които YouTube предоставя, с цел "по-интуитивно използване на услугата". Както и, разбира се, опит за взимане на парче пазарен дял от популярните в момента music streaming платформи (напр. Spotify) и live-streaming платформи (напр. Twitch.tv), лежейки на утвърденото име марка YouTube.

Да се върнем на YouTube Music и как точно Google възнамеряват да се намъкнат и с името YouTube в пазара на music streaming платформите (в който впрочем вече са със своя Google Play Music). На какво мислите са заложили от компанията? Ако отговорът ви е "На

най-мързеливо направеното приложение

което YouTube изобщо са можели да създадат", вече сте набрали преднина и ви съветвам изобщо да не се обръщате назад. Приложението просто не е завършена music streaming платформа.

Обособено е на три главни части. Първата е посветена изцяло на активността ви в YouTube. В нея са събрани всички клипове, които някога сте лайквали в сайта за видеосподеляне. Втората е своеобразна "Най-доброто днес" класация, в която ще видите най-популярните и най-новите клипове за деня, както и предложения спрямо последните слушани от вас неща. Последната секция е за това какво слушате в момента.
Най-готината функция на приложението е

"offline mixtapе".

Чрез нея може да генерирате плейлист до 100 песни, събрани автоматично от приложението в зависимост от харесванията ви на клипове и музикалните ви предпочитания. Или поне така би трябвало да работи. На моята "сборна касета", между така любимите ми изпълнения на Apocalyptica, Percival и Amon Amarth, се мъдреха Джъстин Бийбър и Ели Гоулдинг (който и да е това). Благодаря на YouTube Music, че автоматично реши да изтегли техни парчета на телефона ми!
Другото хубаво нещо е прехвърлено директно от сайта на телефона ви - възможността лесно да намирате изпълнения "на живо" или караоке версии на трака, която слушате в момента. Но с уникалността сме дотук. Останалите функции на приложението са типични за всички видове музикални апликации, някои от които го правят по-добре от YouTube Music, например Google Play Music, Spotify. Имате възможност за генериране на плейлист само с парчета на изпълнителя, който търсите в момента, или само с най-популярните му изпълнения.

Защо е цялата тази посредственост, при положение че Google имат ресурсите да създадат нещо много по-добро? Техният Google Play Music е страхотно приложение, способно да създава изтънчени плейлисти и с много по-добри инструменти за откриване на нова музика спрямо изслушаното от вас в сравнение с YouTube Music. В YouTube Music дори не мога да добавям песни в плейлистите. Сериозно ли? Това

не е минимализъм, а глупаво решение

да направиш приложение по-малко функционално, отколкото може да бъде. Щом веднъж сте изтеглили YouTube Music, можете спокойно да се облегнете назад, да метнете телефона си на канапето до вас и да се впуснете в дълги размишления на тема "Защо Google са направили приложение, на което му липсва елементарна функционалност и понякога е абсолютен трън в задника да го навигираш?"

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе