Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Историци разказват за духовния път на българите през вековете

Историци разказват за духовния път на българите през вековете

XXII национална конференция „България в световната история и цивилизации – дух и култура“ ще се проведе на 25 и 26 ноември (събота и неделя) в Пленарна зала на Община Варна от 9.00 ч. до 18.00 ч. Събитието се организира от Сдружение „България – дух и култура“ със съдействието на Община Варна.

Историческата конференция ще даде възможност на варненската публика да се срещне с десетки български изследователи, да чуе резултатите от техните проучвания, да участва в дискусиите с тях и да получи отговор на своите въпроси. На събитието ще участват с нови проучвания над 30 изследователи от Варна, София, Русе, Разград, Пловдив, Силистра, Казанлък, Шабла. В края на съботния ден известният етнолог Стоян Райчевски ще представи своето изследване в книгата „Календар и обредност в Странджа и Източна Тракия“.

Етноложка тема ще представи д-р Юлия Боева от София, свързана със значението на древните изображения на свастиката и други  въртящи символи, наследени в българската шевица, обяви за Радио Варна Даниела Василева - организатор на конференецията.

Проф. д-р Христо Смоленов ще представи „Космометричният проект на Омуртаг и Симеон и неговите варненски корени“. Доц. д-р Димитър Димитров ще направи обзор на зараждането и актуалните възгледи по хипотезата на проф. Петко Димитров за Потопа в Черно море преди ок. 7000 години. Праисторическата тема продължава да разработва Светлозар Попов от Варна, който търси „Втори център в генезата на Западнопонтийската праисторическа култура”.

С откриването на Варненския некропол преди 45 години и неговите артефакти е свързано изследването на екип от Технически университет - Варна и археолози от музея, което ще бъде представено от инж. д-р Йордан Бояджиев „Златните изделия във Варненския некропол – състав, макроструктура и технологични особености”.

В рамките на конференцията ще бъде отбелязана и 120-годишнината от създаването на Военноморската база във Варна с разказа на о.з. капитан-лейтенант Пламен Петров за важните моменти от нейната славна история.

В навечерието на форума ще бъдат представени три нови книги за богомилството, чиито автори участват с доклади в програмата на конференцията. Това са Христо Буковски с книгите „Отключените пътища на богомилите“ и „Разчетени послания“ и Веселина Вачкова – „Богомилската алтернатива“. Срещата с двамата изследователи на богомилското учение ще се състои в Концертната зала на Радио Варна от 18.00 ч. на 24 ноември (петък).

Пълната програма на конференцията може да откриене в сайта istor-konf-varna.com и в страницата Сдружение „България – дух и култура“ във Фейсбук.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе