Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Социалните работници от 20 дирекции в страната спряха работа за час

Социалните работници от 20 дирекции в страната спряха работа за часСоциалните работници от 20 дирекции в страната спряха работа за час. Те настояват заплатите им да бъдат увеличени с 20 процента. Социалните работници са най-ниско платените в държавната администрация - техните възнаграждения са с 30 процента по-ниски от тези в останалите ведомства.

51 души работят в Дирекция "Социално подпомагане" - Възраждане в София и обслужват районите "Илинден", "Възраждане", "Красна поляна" с население 180 хиляди души в три филиала. Към този в "Красна поляна" е квартал "Факултета" с компактно ромско население - 18 хиляди души, но по официални данни, около 40 хиляди, по данни на неправителствени организации, които работят на терен в общността. Само осем служители са в Отдела за закрила на детето. Там средно се издържа две години и се напуска. Последното назначение е с брутна заплата 475 лева. От там насетне следват удръжките.

Сградата на булевард "Ал. Стамболийски" в София е наскоро ремонтирана, но филиалът в "Илинден" не е виждал ремонт от десет години, а този в "Красна поляна" е с мухъл след направен ремонт, разказва директорът Виктория Тахова. Тя и нестачкуващите носят протестни ленти в подкрепа на колегите си, решили да стачкуват. В малка стая, два на два, се събират десетина социални работнички и разказват:

Има колеги с около 430-450 лева. Повечето от колегите ни са с висше образование.

О, моята е една от високите заплати. Аз получавам около 650 лева, просто защото имам много трудов стаж. Млади хора почти не идват при нас на работа, защото не са материално стимулирани. Все пак трябва да се живее достойно. С ниските си заплати няма да имаме нормални пенсии. Тежко се работи с хора, които са с по-нисък социален статус. Това са бедните и болните хора, необразованите.

За материалната база споделят:

Бюра и столове. Ако на някой му се счупи стол, ще стои прав.

При нас така идват столове втора употреба, които сигурно са на 30-40 години, добре заковани отвсякъде. Да не говорим за хартия, тонери, химикали.

Полагаме и извънреден труд. По принцип, ако има опашка след 17.30 часа от хора, трябва да ги обслужим. Ние сме длъжни да го направим, не ни компенсират. От дирекцията заявиха, че средно на месец един социален служител работи по около 300 случаи.

В Дирекцията има доставени 50 нови компютъра, но софтуерът за тях не е готов. Поне половин година ще отнеме вкарването на базата данни.

Във Варна повечето социални работници са жени. Освен от ниските заплати, те се оплакват и от лошо отношение:

Нашата работа е тежка, отговорна, има рискове определено.

Имало е случаи в конфликтна ситуация - социален работник е бил застрашен. Имало е заплахи, посягане.

Искаме увеличение с 20 процента. Това е желанието на всички нас. От дълго време нищо не се случва за съжаление.

Минала съм през бюрата за социално подпомагане в Аспарухово, Приморско, в Отдела за хора с увреждания. Когато ходим по бюрата въз основа на подадена молба-декларация до нас, ние сме длъжни да отидем, да посетим клиентите в дома, а в рисковите райони сме имали нападане на социални работници, грубо отношение.

В Търговище на един компютър по график работят по трима социални работници, стана ясно по време на едночасовата ефективна стачка на служителите. Липсата на модерна техника изключително много затруднява работата на социалните работници, защото всеки от тях трябва да обработи в срок стотици преписки, но това е само един от проблемите на хората обясни Васил Николов, председател на КТ“Подкрепа“:

В Отдел "Закрила на детето“ в момента в помещенията температурата е над 30 градуса. Тук също следобед температурите стават непоносими. Няма климатици, няма елементарни условия на труд. Служителите, които се борят за увеличение на заплатите, закупуват със собствени средства консумативи като химикалки и листове. Наредбите на трудовото законодателство не се спазват по никакъв начин, а министър Калфин отказва какъвто и да е диалог за подобряване на условията на труд. Всички социални работници в Пазарджик спряха работа от 10 до 11 часа . Синдикалният лидер  Лили Кабурова обяви, че протестът е предупредителен,  с искане за по-достойно заплащане в бранша

Служителите в Силистра обясниха, че са принудени да протестират, защото нямат мотивация да работят с най-ниските заплати в държавния сектор. 
Социалните работници и в Стара Загора излязоха на едночасов протест срещу ниското заплащане и лошите условия на труд. С лентички на работните си места протестираха и колегите им от Бюрото по труда. Те очакват адекватни действия от правителството за 20-процентно увеличение на заплатите.

Средната заплата при нас, не в Агенцията, е около 560 бруто, говорим за социалните работници. Ние работим с компютри от 2003 година. Повечето от колегите си носят лични консумативи.

Всъщност проблемът е, че сега няма класове, тоест хората замръзват на тези заплати.
Да обърнем за сетен път внимание на господин Калфин, когато ходи на заседание в Брюксел, да попита за колко пари там работят хората в социалните сфери - някъде около 28 евро на час.

С едночасова предупредителна стачка и служители от "Социално подпомагане" - Велико Търново поискаха по-високи заплати и подобряване на условията за труд. Един от протестиращите обясни:
Моята заплата е 380 лева, 645 лева е най-високата. Според нас нашето възнаграждение трябва да бъде от порядъка на 750 лева. Много пъти се връщаме от някакъв адрес, доста сериозно притеснени.


Всички социални работници в Пазарджик спряха работа от 10 до 11 часа . Синдикалният лидер Лили Кабурова обяви, че протестът е предупредителен,  с искане за по-достойно заплащане в бранша
25 служители на Дирекцията за социално подпомагане във Враца проведоха едночасова предупредителна стачка с искане за по-високо заплащане и по-добри условия на труд. Протестът на КТ "Подкрепа" беше подкрепен от членовете на КНСБ, които носеха сини лентички. Към символичното недоволство се присъединиха и социални работници, които са със статут на държавни служители.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе