Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Пуснаха най-свирепия Aston Martin

Пуснаха най-свирепия Aston Martin

Предположенията, че Aston Martin ще пусне юбилеен V12 Vantage, се оправдаха частично. Британската марка за луксозни автомобили наистина показа нова версия на колата, но с приставка S. Тя ще смени на поточната линия "обикновения" V12 Vantage. "Еската" не се е ограничила с козметични промени във външността и в интериора - тя има нов двигател и трансмисия, по-голяма мощност, по-малко тегло, а също така подобрена кормилна уредба, спирачна система, окачване и аеродинамика.

Новият автомобил е с двигател V12 6,0 с индекс AM28. Мощността му спрямо предшественика е увеличена с 11% до 573 к.с., а максималният въртящ момент е нараснал с 9% (до 620 Нм). При това достъпният момент при 1000 об/мин е вдигнат от 440 Нм до 510 Нм (за което трябва да се благодари на регулируемите фази на всички разпределителни валове). Масата на купето е снижена с 15 кг до 1655 кг. В резултат на това максималната скорост на автомобила вече не е 305 км/ч, а внушителните 330 км/ч. От компанията обявиха, че това е най-екстремният и свиреп Aston Martin в историята.

Не на последно място за по-добрите си динамични параметри колата дължи на напълно новата си скоростна кутия Sportshift III, създадена заедно с компания Oerlikon Graziano. Това е 7-степенна механика с двоен съединител и хидравлично задвижване, електронно управление и възможност за превключване с "ушенца", които реагират и на най-малкия натиск. Британците обещават гладко превключване на скоростите при високи обороти на двигателя за по-малко от 70 милисекунди. Тази скоростна кутия е също така с 25 кг по-лека от предишната ръчна с 6 предавки.

Подобреното шаси включва нова спирачна система с карбонокерамични дискове (диаметърът им е най-голям сред всички модели на компанията - 398 мм отпред и 360 мм отзад. Поставен е и нов "изострен" усилвател на кормилната система (2,6 оборота на волана от упор до упор) ZF Servotronic. Моделът е първият на марката с окачване с променливи характеристики в 3 режима - нормален (Normal), спорт (Sport) и писта (Track). Усилвателят на волана има само два режима - единият е нужен за съчетание с настройките на окачването Normal, а вторият - с тези на Sport и Track.

Данните за ускорението засега не са известни, но лесно е да предположим, че се е подобрило. Предшественикът набираше от 0 до 100 км/ч за 4,2 сек. Базовата цена на Vantage S в Европа пък е близо 180 000 евро, без данъци и такси.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе