Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Технологии

Семинар посочва как да се пазим от глобите по новия GDPR закон

Семинар посочва как да се пазим от глобите по новия GDPR закон

Семинар на тема "Киберсигурност. Нов закон за киберсигурността. Превенция и защита от хакерски атаки", организиран от Обучителен център „Темида" съвместно с Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност"- МВР, ще се проведе на 18-и октомври 2018 година в град София, хотел „Силвър" .

Новият Закон за киберсигурност предвижда допълнителни регулации за сигурността на информационните системи и тежки глоби за бизнеса и публичната администрация за ненавременно съобщаване за пробиви . Вносител на закона, който обединява съществуващото досега различно законодателство, е вицепремиерът Томислав Дончев.

Компаниите и административните органи, които трябва да се съобразяват с неговите разпоредби, ще влязат в непубличен регистър. Те ще са задължени да одитират сигурността на своите мрежови информационни системи и да съобщават своевременно за инциденти, свързани с киберсигурността. Ако не го правят, са заплашени от санкции, достигащи до 300 000 лв.

Целта на организаторите е да се предостави възможност на участниците да получат практически знания и умения относно новата правна уредба в областта на киберсигурността, които ще предпазят техния бизнес от неблагоприятни правни последици, както и да разберат какви са предизвикателствата, рисковете, възможностите и ефективните мерки за справяне с хакерските атаки.

Участниците в обучението ще получат отговори на следните въпроси: Какви са мотивите за създаване на Закона за киберсигурност?; Какви са общите положения на новата правна рамка?; Каква е ролята на ДАЕУ, МО, МВР и ДАНС; Какво е стандартизация и доброволно уведомяване?; Какви са административно наказателните разпоредби и какви глоби очакват бизнеса, ако не спазват новите изисквания?; Как от организационна гледна точка да гарантираме сигурността на данните, с които работим ежедневно и без които бизнесът ни не може да функционира?

Лектори ще бъдат:

Светлин Лазаров, началник сектор „Дигитални анализи и открити източници" в отдел „Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР
Главен инспектор Светлин Лазаров е началник на сектор „Дигитални анализи и открити източници" в отдел „Киберпрестъпност" към ГДБОП-МВР. През годините е работил по многобройни случаи на киберпрестъпления, участвал е в международни екипи за разследване на Европол, Интерпол, ФБР и Сикрет сървис.

Преминал е множество специализации в областта на компютърните престъпления, компютърните доказателства и международното сътрудничество.

Сертифициран е от Международна асоциация на компютърните разследващи специалисти - IACIS, Европейския център за киберпрестъпления към Европол – EC3 EUROPOL, Агенцията на ЕС за обучение в областта на правоприлагането - CEPOL, Международна академия за правоприлагане – ILEA, Националната криминална агенция на Великобритания –NCA, Германска федерална криминална служба – BKA и Департамент за вътрешна сигурност на САЩ – HSI.

Бил е представител на МВР в работната група за създаването на Закона за киберсигурност.

Член е на междуведомствена оперативна група за действие при инциденти със значително въздействие върху мрежовата и информационна сигурност в България, както и на Европейската оперативна група за киберпрестъпления към Европол.

Също така е контактна точка 24/7 за атаките срещу информационните системи на национално и европейско ниво.

Николай Цветанов, Адвокатска кантора „Пенков, Марков и партньори"

Адвокат Цветанов притежава 10-годишен опит в сферата на IT, медии и телекомуникации и оглавява екипа на „Пенков,

Марков и партньори" в сферата на защита на личните данни. Като ръководител на екипа, адв. Цветанов организира и провежда периодични обучения на клиентите на Адвокатското дружество в областта на защитата на личните данни, чиято цел е запознаване не само с правната уредба в сферата, но и с практическото й приложение. Освен предлаганите обучения, адв. Цветанов, заедно с останалите членове на екипа, участва в редица неправителствени организации, като инициира активността на Адвокатското дружество съдействие по отношение на имплементирането на новите регулации и разясняването им на бизнеса в България, включително Общия регламент за защита на личните данни, който ще замени сега действащата Директива от 1995 г.

Вихрен Славчев, IT

Вихрен Славчев е изпълнителен директор на Мнемоника и един от основателите ѝ. Има повече от 15 години опит в сферата на ИТ и управлението, придобит в разработка на софтуерни продукти, сферата на недвижимите имоти и услуги и компании във финансовия сектор. През 2009 г., заедно с Павел Йосифов, създава Мнемоника. Оттогава досега, заедно с ръководения от него екип, продължава да изгражда една от най-динамично развиващите се и успешни български ИТ компании.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе