Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Дунав продължава бавно да се покачва при Ново село, Видин и Силистра

Дунав продължава бавно да се покачва при Ново село, Видин и Силистра

Продължава плавно да се повишава нивото на Дунав. Нивото на реката при Видин тази сутрин е 835 см, покачването за последното денонощие е 4 см. При Ново село нивото е 768 см, покачването е с 6 см, съобщиха дежурните хидрометеоролози.

До събота експертите очакват да продължи плавното повишаване.

Засега няма опасност за населението. Изградени са диги по протежението на реката на около 254 км. Продължава да се следи нивото на Дунав при Ново село и Видин. Хидровъзелът при Железни врата изпуска достатъчно количество вода, няма опасност от преливане.

С 11 сантиметра се е повишило нивото на Дунав край Силистра за едно денонощие и тази сутрин в 7:00 часа са измерени 716 сантиметра. Два часа по-късно нивото се е повишило с 1 сантиметър. Критичното ниво в този участък на реката е 777 сантиметра.

Залят е параклисът на туристическия комплекс "Дунавска перла" край село Попина, съобщиха от Ситовската община. Водата е достигнала и до рибарското селище в с. Малък Преславец.

Създадена е оперативна група за наблюдение на предпазната дига в участъка между селата Сребърна и Айдемир. По данни от областната администрация има готовност за въвеждане на мерки за защита от наводнение при достигане на критични нива на реката.

Нивото на водата в езерото на резервата "Сребърна" се е повишило с 80 сантиметра за пет дни след отварянето на южния шлюз за връзка на езерото с Дунав и е достигнало 310 сантиметра. Засега обстановката в резервата е спокойна.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе