Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Лекари от УМБАЛ "Св. Марина" спасиха пациент с разкъсана аорта

Лекари от УМБАЛ

Мултидисциплинарен екип на Университетската болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна за пореден път спаси живота на пациент с разкъсана аорта. В този случай 72-годишен мъж, който няколко дни се е оплаквал от болки в гърба, е насочен след скенер от лекарите в Силистра към варненската университетска болница за спасяване на живота му. Транспортиран е с линейка на Центъра за спешна медицинска помощ – Силистра и веднага е приет в Интензивното кардиологично отделение във варненската университетска болница „Св. Марина“. Незабавно е сформиран мултидисциплинарен екип, който след проведени множество диагностични изследвания, установява животозастрашаващо състояние. 

Лекарите вземат решение за неотложно лечение, при което чрез достъп през бедрената артерия се стига до разкъсаното място на аортата и се имплантира по безкръвен начин протеза. Според специалистите нейната функция е да затвори разкъсаното място, да върне кръвотока и да нормализира кръвообращението. В екипа, извършил миниинвазивната процедура, са участвали интервенционални рентгенолози от Центъра по интервенционална рентгенология доц. д-р Георги Тодоров, доц. д-р Чавдар Бъчваров и д-р Михаел Нанев от Клиниката по образна диагностика, кардиохирурзите проф. д-р Пламен Панайотов и д-р Милен Славов, съдовият хирург д-р Емил Йорданов, както и реанимационен екип.

„Техниката на ендоваскуларно протезиране при пациенти с аневризма или аортна дисекация е предпочитаният метод за лечение, когато това е възможно“, обясни доц. д-р Георги Тодоров и подчерта, че този вид лечение при планови или спешни пациенти се прилага успешно повече от 10 години в УМБАЛ „Св. Марина“- Варна. 

 Ендоваскуларното протезиране е една от най-щадящите процедури, води до бързо възстановяване на пациента и намалява до минимум риска от инфекции.

От болницата съобщиха, че 72-годишният пациент от Силистра се възстановява и скоро ще бъде изписан.


БНР подкасти: В центъра на системата Д-р Иван Маджаров: Тормозът над лекарите е провал на дигитализацията Неразказани истории Единственият лек за душата е в храма

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе