Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Силистра

Посрещат патриарх Неофит в Силистра за Събор на Доростолските мъченици

Посрещат патриарх Неофит в Силистра за Събор на Доростолските мъченици

Българският патриарх Неофит и митрополити от Светия Синод от днес са на тридневно посещение в Силистра. Поводът е Съборът на Доростолските мъченици, който ще се чества за първи път в църковния календар на Българската православна църква. 

Години наред се е смятало, че доростолските мъченици са 12 на брой. Нови данни обаче разкриват, че те са повече, разказва протосингела на Доростолската митрополия отец Добри Чаков:

Оказа се, че те не са 12, а са 21. С благословията на Негово Високопреосвещенство Доростолският митрополит Амвросий. Той внесе това искане в Светия синод - да бъде определена една Съборна служба на Светите Доростолски мъченици. Светият синод одобри и благослови паметта на Светите Доростолски мъченици да се чества на третата неделя след Петдесятница.

Сред малко познатите доростолски мъченици са светиите Дасий, Емилиян, Юлий и Марк, пред чиито мощи вярващите ще могат да се поклонят в силистренския катедрален храм "Св. Апостоли Петър и Павел.“ Посещението на патриарх Неофит в Силистра ще започне днес следобед. Той ще бъде посрещнат на границите на епархията при село Гарван и приветстван тържествено на централния площад. От 9 часа утре ще започне Светата литургия в памет на Доростолските мъченици. Съборната служба е написана от Атонски монах. В храма е поставена и икона с ликовете на Доростолските светии.


Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе