Извънредни новини
Намирате се в: Силистра / Новини / Криминално

Баневи хванати в Ница, ще отговарят за пране на пари, измами, присвояване

Баневи хванати в Ница, ще отговарят за пране на пари, измами, присвояване

Бизнесменът Николай Банев и съпругата му Евгения са задържани тази сутрин във френския град Ница, оповести зам. главният прокурор Иван Гешев на брифинг и припомни, че разследването срещу тях е за източването на завод "Полимери". Двамата са задочно обвинени за длъжностно присвояване, документни измами, данъчни престъпления и пране на пари. Разследването е започнало преди около два месеца.

Освен Европейска заповед за арест срещу Баневи има издадена и Европейска заповед за разследване, това означава, че френските власти също могат да извършват конкретни действия по делото, стана ясно от думите на Гешев. „Задържани са след издадена от компетентните български власти европейска заповед за арест. Благодаря на компетентните френски власти, които в максимално кратък срок ни съдействаха", уточни той.

Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери" АД, съобщи още Иван Гешев. „Има досъдебно производство в Специализираната прокуратура за престъпления по чл. 321, ал. 6 от НПК за длъжностни присвоявания, пране на пари, документни измами и данъчни престъпления. Към момента към наказателна отговорност задочно са привлечени 2 лица. Основен обект на разследване е източването на приватизираното предприятие „Полимери". Разследването е от около 2 месеца. От 1800 работници и 1800 семейства, в момента се изхранват 0 семейства", уточни Гешев. По думите му към момента се провеждат претърсвания и други действия по разследването в България и във Франция.

Добавете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани *

*

*

Скролване до горе